Hrach a jeho skvelé účinky na naše zdravie. Poznáte ich všetky?

hrach www.pexels.com

Veľa záhradkárov vysádza na svojich záhradkách hrach. Tu sú dôvody, prečo by ste ho nemali vynechať aj vy. 

hrach. Mnoho našich záhradkárov si nevie predstaviť  svoju zeleninovú záhradu bez neho. A vedia prečo. Táto chutná strukovina skrýva v sebe veľa benefitov pre naše zdravie. Navyše sa hrach dá konzumovať celoročne, a to surový alebo tepelne upravený. Tu je niekoľko skvelých dôvodov, prečo na neho počas výsadby nezabudnúť.

Hrach je bohatý na zinok, vápnik, niacín a kyselinu listovú, ktorá je veľmi dôležitá pre budúce mamičky. Tie by si jej mali dopriať už od prvých dní tehotenstva. Hrášok je dôležitý aj ako prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Účinne bojuje s vysokým tlakom a chorými obličkami. V stredoveku ho dokonca používali ako zázračný prostriedok proti zlým duchom a v ľudovom liečiteľstve ho dodnes odporúčajú ženám na zvýšenie plodnosti.

Hrášok je ideálnou potravou aj pre dobré fungovanie nervov. Vitamíny skupiny B dodajú energiu, zlepšia nám náladu, podporujú odolnosť organizmu a posilnia srdce.

Jedinečná kombinácia horčíka a nukleových kyselín s rastlinnými bielkovinami pôsobí na zdravý vývoj buniek, pri ich delení, raste a regenerácii. Celkovo je hrášok vynikajúci bojovník proti starnutiu, spevňuje pleť, podporuje rast a kvalitu vlasov, nádherne omladí, spevní a zregeneruje tkanivá i celý náš organizmus.

Vďaka obsahu horčíka, ktorý uvoľňuje tepny, napomáha voľný prietok krvi. Vysoký obsah vlákniny v hrášku má detoxikačné účinky a pomáha aj pri zápche. Hrach svojím vysokým obsahom karotenoidov a vitamínu C patrí tiež medzi najúčinnejšie antioxidanty.

Najviac výživných látok má čerstvý mladý hrášok, konzervovaný stráca až deväťdesiat percent obsahu vitamínov.

6 rastlín, ktoré odpudzujú komáre

Ako na naše zdravie vplýva hrach?

– Má blahodarný účinok na nervy, pomáha udržovať duševné zdravie, napomáha zmierňovať depresiu

– Sto gramov hrášku dodá organizmu desaťkrát viac bielkovín ako napr. také isté množstvo párkov

– Je najbohatším zdrojom vitamínu B1, ktorý priaznivo vplýva na nervovú sústavu, eliminuje stres, zlepšuje spánok. Už stopäťdesiat gramov čerstvého hrášku pokryje dennú potrebu tiamínu

– Znižuje riziko vzniku ochorenia srdca

– Pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi

– Znižuje hladinu cholesterolu v krvi

– Sto gramov hrášku má len 65 kalórií