Pestovanie čili: Odstraňovať alebo neodstraňovať spodné listy?

pestovanie čili papričiek Zdroj foto: Pixabay

Pestovanie čili je veľmi jednoduché. Je pravda, že listy na pestovaných čili papričkách odoberajú rastline výživu, preto ich treba odstrániť? Ak hľadáte na túto otázku odpoveď, ste na správnom mieste.  

Niektorí pestovatelia čili papričiek odstraňujú spodné listy na rastlinách, pretože si myslia, že práve oni odoberajú výživu. Je to naozaj správne? Poďme si na to posvietiť.

Paprika čínska je obľúbenou rastlinou najmä pre milovníkov pikantného korenia. Ak sa rozhodnete pre jej pestovanie čili, mali by ste ovládať niekoľko zásad.

Čili papričky milujú teplo a slnečné stanovište

Čili papričky potrebujú pre svoj správny rast teplo a slnko ( aspoň 6 hodín). Preto ešte pred výsadbou sadeníc vyberte správne miesto, najideálnejším je skleník alebo fóliovník. Čili papričky sa dajú pestovať aj v kvetináči. Treba im však zabezpečiť priepustný substrát, ktorý vyschne medzi jednotlivými zálievkami a viac tepla. Niekedy pre lepšiu priepustnosť sa pridáva do pôdy piesok alebo štrk.

Pestovanie kalerábu: Spoznanie užitočné tipy

Striedanie sucha a vlahy

Vo svojej prirodzenej domovine bola paprika čínska zvyknutá na striedanie suchého obdobia a obdobia dažďov, preto ju nemusíte polievať každý deň.

Odstraňovať ale s rozumom

Tvrdenie, že listy berú výživu plodom nie je pravda. Práve naopak. Prostredníctvom listov vďaka fotosyntéze rastlina získava potrebné látky. Avšak paprika čínska má tendenciu vytvárať z hlavnej stonky veľa bočných výhonkov, preto jej nezaškodí, ak spodné listy odstránite. Zabezpečíte tak rastline viac svetla, prevzdušníte ju a predídete tak vzniku potencionálnych chorôb. Robte to ale s rozumom.