Bylinkové maslo z domácej záhrady, ktoré ohúri každého

bylinkové maslo zdroj: pixabay.com

Domáce bylinkové maslo nielen výborne vyzerá a skvelé chutí, ale navyše vám jeho príprava zaberie len pár minút.

Bylinkové maslo sa výborne hodí na čerstvé pečivo, pečené zemiaky, či na grilované mäso. Pripravte ho z vlastnoručne vypestovaných byliniek a verte, že vaši hostia si neskutočne pochutia.

Výber byliniek pre bylinkové maslo

Výber byliniek je len a len na vás. Vyberáme ich podľa dostupnosti, podľa chuti a podľa pokrmu, ku ktorému sa bylinkové maslo bude servírovať.

Najbežnejšie používanými bylinkami do bylinkového masla sú: bazalka, zelerová vňať, cesnak, estragón, fenikel, chilli papričky, kôpor, rasca, levanduľa, majoránka, mäta, medovka, oregano, pažítka, petržlen, šalotka či cibuľa, šalvia alebo tymián. Možností je doslova nekonečno, toto sú len niektoré z nich.

Ako ošetriť byliny v záhradách a kvetináčoch?

Príklad bylinkového masla

Čo budeme potrebovať na prípravu domáceho bylinkového masla? 125 gramov kvalitného masla, 1 lyžicu nasekanej pažítky, 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate, 1/2 lyžice nasekaného estragónu, soľ a čierne mleté korenie.

pažítka
Zdroj foto: Pixabay

Návod na prípravu: Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Následne ho osolíme a pridáme všetky bylinky. Bylinky môžu byť čerstvé, sušené alebo mrazené, je to na vás a vašich možnostiach. Je jasné, že najlepšie sú čerstvé. Okoreníme podľa chuti.

Pripravenú hmotu necháme v chlade odležať zhruba hodinu. Dobrý tip je dať hmotu na potravinovú fóliu, pergamenový papier či alobal a zavinúť do valca. Pri servírovaní potom už len jednoducho krájame na tenké plátky.

Pre kreatívnejších existuje množstvo variácií a úprav pomocou tortových zdobičov či formičiek na pečenie. Bylinkové maslo vydrží v chladničke približne dva týždne. Pokiaľ ho potrebujete skladovať dlhšiu dobu, odporúča sa zamraziť.

Prajeme dobrú chuť!