Recept na mišpuľový kompót s octom

recept na mišpuľový kompót Zdroj foto: Pixabay

Mišpule sa pestujú už 3000 rokov, no v dnešnej dobe sa na ne zabudlo. Ak máte na záhrade tento strom, vyskúšajte nasledujúci recept na mišpuľový kompót. 

Mišpule patria v dnešnej dobe medzi netradičné ovocie, na ktoré sa už takmer zabudlo. Je to škoda. Toto ovocie obsahuje množstvo vitamínov a minerálnych látok, ako je draslík, horčík, sodík a vápnik. Prinášame spôsob, ako ich spracovať, aby ste si ich bohatstvo dopriali aj počas zimných mesiacov.

Ako správne grilovať? Vďaka týmto 4 tipom to bude hračka

Recept na mišpuľový kompót s octom

Budeme potrebovať:

3 kg mišpúľ, 1 liter 4 % octu, 2 kg kryštálového cukru, niekoľko voňavých klinčekov, kúsok celej škorice, kúsok citrónovej kôry

Postup:

Dobre zrelé mišpule očistíme, umyjeme, dáme do vody, uvaríme do polomäkka, vyberieme a necháme na site odkvapkať. Ocot, cukor, voňavé klinčeky, citrónovú kôru a celú škoricu dáme zovrieť.

Do vriaceho roztoku vhodíme mišpule, chvíľu povaríme, odložíme a necháme odstáť 24 hodín. Potom znova trocha povaríme, mišpule vyberieme, uložíme do pripravených pohárov, roztok precedíme, dáme zovrieť a horúci nalejeme na mišpule v pohároch. Rýchlo uzavrieme, zabalíme do deky a necháme vychladnúť. Mišpuľový kompót s octom si vychutnať.