Prečo nevyhadzovať popol z dreva? Tu sú užitočné nápady, časť I.

ako využiť popol z dreva Zdroj foto: Pixabay

Vedeli ste, že popol z dreva môžete užitočne využiť a nemusíte ho vyhadzovať do smetí? 

Popol z dreva, ktoré nebolo chemicky ošetrené ( v niektorých prípadoch môže byť i s náterom), sa dá veľmi dobre recyklovať. Ak chcete vedieť ako, máme pre vás pár návrhov.

1. Odstraňuje škvrny z betónu

Určite to poznáte. Z auta vám vytečie olej, ktorý znečistí betón, alebo dlaždice. Čo s tým? Skúste škvrnu navlhčiť a posypať popolom.

2. Leštidlo na kov

Hľadáte spôsob, ako u vás doma vyleštiť niečo kovové, ale uprednostňujete prírodnú metódu? Skúste to napríklad popolom z dreva. Pridajte do neho trocha vody tak, aby ste vytvorili kašu. Naneste na kov, nechajte ho niekoľko minút pôsobiť a utrite dosucha.

Rez ruží, praktické rady, ako na to

3. Pridajte do kompostu

Ak kompostujete, popol z dreva je skvelou prísadou. Majte však na pamäti, že by sa mal pridať v malých dávkach, aby sa nezničila rovnováha počas kompostovania.

4. Repelent na slimákov

Sú slimáky vo vašej záhrade problémom? Potom posypte chodníky okolo záhonov popolom a sledujte, ako slimáky pomaly miznú.

Zbavte sa slimákov dusíkatým vápnom

5. Tavič ľadu a zábrana proti šmyku

Popol z dreva obsahuje soľ. Preto sa dá využiť ako prirodzený spôsob rozmrazovania chodníkov a príjazdových ciest. Až nabudúce nasneží, posypte chodník popolom tam, kde je ľad.

6. Regulátor rias

Ak máte rybník, zvážte pridanie popola do vody. Potrebujete iba jednu polievkovú lyžicu na približne 4 400 litrov vody. Popol z dreva obsahuje draslík, ktorý spomaľuje rast rias a tým dáva priestor pre rast iných vodných rastlín v rybníku.

7. Pridajte k paradajkám

Rastliny paradajok milujú draslík. Potrebujú ho, aby správne rástli a produkovali. Preto pri výsadbe paradajok posypte ¼ šálky okolo priesad. Malo by to pomôcť rastline prosperovať.

8. Čistič sklenených dverí na kachliach

Ak máte kachle na drevo so sklenenými dverami, viete veľmi dobre, ako ich môžu sadze znečistiť. Namočte preto vlhkú špongiu alebo handričku do popola z dreva a vyutierajte ňou sklo. Zvyšok popola odstráňte.

Čítajte nás aj nabudúce, dozviete sa ďalšie výborné nápady, ako využiť popol z dreva.