4 domáce prírodné osviežovače vzduchu

ako vyrobiť domáci osviežovač vzduchu Zdroj foto: www.theprairiehomestead.com

Urobte si jednoduché prírodné osviežovače vzduchu, ktoré zaplavia váš domov príjemnou vôňou.

Existuje veľa prírodných osviežovačov, ktoré dokážu skvele nahradiť  tie kúpené z obchodu. Prečo? Často totiž ich vôňa je umelá a nezhoduje sa s tým, čo ste od nej očakávali. Ak patríte k šikovným kutilom, máme pre vás niekoľko nápadov, ako si vyrobiť prírodné osviežovače presne podľa vášho gusta.

Prírodný osviežovač v spreji

Budete na to potrebovať:

Esenciálny olej, vodu, alkohol, nádobu s rozprašovačom.

Esenciálny olej – je základom, ktorý dodá vôňu vášmu osviežovaču. Postačí niekoľko kvapiek. Výber je podľa vašich preferencií. Najviac sa hodia citrusové, vôňa mäty alebo levandule.

Voda – môžete použiť s vodovodu, ale nič nepokazíte ani destilovanou vodou.

Alkohol – najvhodnejšia je vodka, alebo iný biely alkohol. Táto zložka slúži v spreji na to, aby pomohla éterickým olejom a vode dôkladnejšie sa premiešať. Pomáha tiež rýchlejšiemu vysušeniu domáceho osviežovača vzduchu. Obľúbený tip? Ak doma neuchovávate veľa alkoholu, jednoducho použite vanilkový extrakt. Dodáva receptu ďalší punc a dokonca si môžete urobiť skutočný domáci extrakt vanilky sami.

6 krokov, ako rozmnožiť fialku africkú

Sušené kvety ( potpourri )

Krásnu vôňu dokážu vyčariť aj takzvané potpourri. Ide o sušené kvety v prútenom košíku. Na tento účel sú vhodné napríklad sušené lupene ruží, kvety levandule, nechtíka, sušené šípky, plátky jabĺk alebo citróna. Pre výraznejšiu vôňu môžete pridať pár kvapiek éterického oleja.

ako vyrobiť prírodný osviežovač
Zdroj foto: www.thesprucecrafts.com

Prírodný osviežovač z pomarančov

Tento osviežovač vzduchu je veľmi jednoduchý. Vďaka nemu sa vám podarí vyčariť vo vašom domove krásnu vôňu citrusov a klinčekov. Aj keď jeho trvanlivosť je obmedzená.

Na prírodný osviežovač z pomarančov budete potrebovať:

Pomaranče, klinčeky a farebné nitky.

Postup:

Do pomarančov nastrkáte klinčeky a tie potom dômyselne poprepájate nitkami. Vznikne vám ozdobný ornament, vďaka ktorému vytvorí váš domáci prírodný osviežovač aj peknú dekoráciu.

ako vyrobiť prírodný osviežovač vzduchu
Zdroj foto: https://morningchores.com/

Osviežovač vzduchu zo sódy bikarbóny

Ďalší jednoduchý prírodný osviežovač vzduchu sa dá vyrobiť aj pomocou sódy bikarbóny. Postačí vám nádobka s prederaveným vrchnákom, aspoň 100 g jedlej sódy a pár kvapiek esenciálneho oleja, ktorým pokvapkáte sódu v pohári.