3 spôsoby, ako vytvoriť záhradu motýľov

ako vytvoriť záhradu pre motýle Zdroj foto: Pixabay

Už ste videli poletovať vo svojej záhrade motýle? Poradíme vám tipy ako vytvoriť záhradu motýľov, vďaka ktorým to nebude už iba ojedinelým úkazom.

Motýlia záhrada. Toto slovné spojenie znie možno ako fantázia, ale s trochou pomoci našich rastlín si ju dokážeme previesť do reality. Vytvoriť záhradu kvetín  pre poskytnutie útulného domova pre tieto lietajúce potešenia sa môže zdať ako náročný cieľ. Stačí však vedieť, aké rastliny vysadiť, aby sme v našich záhradách uvideli poletovať motýle. Pretože ak uvidíte preletieť motýľa cez svoju záhradu a vy to vnímate ako netradičnú návštevu, z ktorej sa tešíte po celý týždeň, verte, že nepestujete tie správne rastliny.

  1. Pestrofarebná klasika

Medzi tradičné kvety, ktoré motýle vyhľadávajú, patria pestrofarebné rastliny s plytkými kvetmi. Tie umožňujú motýľom ľahký prístup k nektáru. Medzi druhy trvaliek, ktoré motýle obľubujú, patria: liatra klasnatá, astra, yzop lekársky echinacea.

Motýle môžeme prilákať aj inak ako len kvetmi. Existujú kríky, ktoré tieto pestrofarebné tvory tiež obľubujú. Sú to napríklad baza čierna, kalina či virginia sweetspire. Tieto rastliny, rovnako ako kríky, prosperujú na slnku, ktoré motýle potrebujú pre svoj metabolizmus.

ako vytvoriť záhradu pre motýle
Zdroj foto: Pixabay
  1. Prísun nektáru

Aby ste udržali vo svojej záhrade motýle nastálo, potrebujete vysadiť kvety bohaté na nektár. Patria medzi ne: petúnia, krasuľka perovitá, pentas, lantana či zinnia. Pre predĺženie doby kvitnutia použite kombináciu letničiek a trvaliek. Takto si zabezpečíte stály prísun rozkvitnutých rastlín. Môžete na to použiť aj rôzne nádoby a nájsť rôzne miesta. Napríklad terasové kontajnery, parapety okien, závesné koše alebo jeden z našich tipov pre netradičné použitie starého nábytku.

  1. Príbytok motýľov

Aj motýle potrebujú svoju ochranu a príbytok pred nepriaznivým počasím, ako je vietor či prudký dážď. Nepotrebujete mať na to žiadny špeciálny prístroj alebo luxusný dom. Stačí, ak im vytvoríte priestor pre úkryt napríklad z guľatiny niekde v rohu domu alebo na mieste, ktoré nebudete príliš často navštevovať a kde budú môcť motýle prebývať. Radi využívajú priestor v medzerách medzi uskladneným drevom, kde sa v kôre môžu malé motýle plaziť.