Pestovanie kalerábu: Spoznanie užitočné tipy

pestovanie kalerábu Zdroj foto: Pixabay

Kaleráb je druhom zeleniny, ktorý býva odolný voči chladu, ale zároveň zbožňuje lúče slnka. Poznáte charakteristickú chuť kalerábu, z ktorej si môžete vyrobiť napríklad hranolky? Pestovanie kalerábu: Spoznanie užitočné tipy.

Kaleráb patrí medzi všestrannú zeleninu a má svoju špecifickú chuť. V kuchyni sa často využíva ako náhrada za brokolicu alebo kapustu. No môžete ho konzumovať aj surový. Stačí, ak si ho ošúpete a nakrájate na plátky ako zemiak. Je chrumkavý a má výraznú chuť, preto nechutí úplne každému. Kaleráb je možné narezať aj do tvaru hranoliek a tie vysmažiť. Zmierni to jeho výraznú chuť a pritom je to zdravší variant tejto známej pochúťky.

1 . Odolnosť voči chladu

Kaleráb je odolný voči chladu a preto by sa mal vždy pozberať skôr, ako prídu vysoké teploty a zem sa zahreje od letného slnka. Tento druh zeleniny dokáže vypestovať aj úplný začiatočník, pretože vôbec nie je náročný na pestovanie ako iné druhy zeleniny.

2. Pôda

Aj keď kaleráb nepatrí medzi koreňovú zeleninu, vyžaduje si rovnaké podmienky na svoje pestovanie ako reďkovka či mrkva. To znamená pôdu bohatú na vlhkosť a kvalitnú hlinu. Kaleráb potrebuje vlhkú pôdu, preto mu doprajte čo najviac vody. Táto zelenina si vyžaduje prísun slnka po celý deň, preto ho vysaďte na slnečné miesto a nie do tieňa. Ak má kaleráb správne podmienky pre svoj rast, rozvíja sa ako do veľkosti, tak aj do svojej špecifickej chuti.

 

3. Zber kalerábu

Kaleráb sa zberá v období ako reďkovka či hrášok. No aj pri tejto zelenine platí, že ak ho kupujete v obchode, skoro vždy ho nájdete so zvädnutými listami. Samozrejme to ovplyvní jeho chuť, ktorá je iná, ako keď ho ochutnáte v čase jeho zberu zo záhrady. V deň zberu je vôňa kalerábu vynikajúca, ale každým ďalším dňom bude slabnúť.

kaleráby
Zdroj foto. Pixabay

4. Druhy kalerábu

Na základe vašej estetickej preferencie si môžete vybrať, aký druh kalerábu si posadíte. Na výber máme medzi zelenými alebo fialovým. Kuchári zvyknú tvrdiť, že fialový kaleráb je o niečo sladší. Druhy fialových kalerábov sú: kaleráb skorý blankyt alebo kaleráb modrý skorý.

Odrody kalerábu sa líšia veľkosťou, farbami, tvarom či arómami. Môžete si tiež zvoliť dĺžku skladovania alebo odolnosť voči chorobám, pretože druhov kalerábu je nespočetné množstvo.