8 odrôd marhúľ, ktoré sa oplatí poznať, časť I.

ovocie, marhule (1) Zdroj foto: Pixabay

Aké ovocné stromy kraľujú našej záhrade cez letné obdobie? Marhule sú úžasným ovocím, ktoré nám prinášajú letnú chuť do našich úst aj myslí. Prinášame Vám 8 odrôd marhúľ, ktoré sa oplatí poznať.

Mať ovocný sad plný čerstvého ovocia je cez leto jedno z najpríjemnejších osviežení. Ak nakúpite ovocie v obchode, nikdy nebude chutiť tak dobre ako to, ktoré si vypestujete doma na svojej záhrade. Viete presne, čo je v zemi, v ktorej pestujete svoje stromy, bylinky alebo zeleninu. Ale čo vieme o ovocí, ktoré je dovážané a plné pesticídov?

Ovocie a zelenina, ktoré bojujú proti bolestiam hlavy

Jesenný kráľovský marhuľový strom

Má stredne veľké plody do tvaru oválu s pevnou dužinou. Je ideálny nielen na konzervovanie, ale aj na sušenie a jedenie. Zbožňuje teplé počasie a jeho marhule by sa mali zberať najskôr až v septembri na rozdiel od iných odrôd tohto šťavnatého ovocia.

odrody marhúľ
Zdroj foto: Pixabay

Čínska marhuľa

Čínska marhuľa plodí rovnako ako kráľovská marhuľa stredne veľké ovocie, ktoré je žltooranžovej farby s veľmi sladkastou chuťou. Prezývajú ju aj ako Mormon a je to veľmi produktívny strom, pretože rodí skoro, už v polovici júla. Ide o samonosnú samonosnú drevinu. Kvety čínskej marhule sú veľmi nápadné, preto na jar plní funkciu aj okrasného stromu. Funguje aj ako opeľovač iných odrôd stromov.

 

Mini marhuľa Apri Gold

Ide o odrodu trpaslíka, ktorý dosahuje výšku 2,5 až 3 metre a zväčša sa pestuje v nádobách. Tento strom je samo-plodný a jeho plody môžu narásť do strednej veľkosti, čo je veľký úspech pri takejto odrode dreviny.

Recept na vynikajúci broskyňový sirup

Goldcot

Goldcot je strom plný paradoxov. Bol vyšľachtený tak, aby bol odolný voči mrazu. To znamená, že pre svoj rast potrebuje chladné počasie, čo je na strom marhule netypické. Rovnako sa vyhýba jarným mrazom, ktoré by znivočili jeho kvety, ale napriek tomu pri vysokých teplotách dokáže uhynúť. Jeho plody majú pikantne nasladkastú chuť, ktorá sa výborne hodí na výrobu džemu s netradičnou chuťou.