Sadiť či nesadiť stromy na záhradu?

lavička pod stromom zdroj: pixabay.com

Večná dilema. Sadiť alebo nesadiť stromy na záhradu. Odpovedzte si na nasledujúcich päť otázok a budete mať určite jasnejšie.

Stromy prinášajú estetickú funkciu. Tiež ekologickú – v ich korunách nachádza útočisko vtáctvo aj mnohé druhy hmyzu. Produkujú kyslík. V lete poskytujú nenahraditeľný tieň. Poskytujú súkromie, vytvárajú pocit pohody a bezpečia. Ovocné stromy poskytujú tiež šťavnaté, chutné plody plné vitamínov.

Pestovanie stromov prináša množstvo výhod. Napriek tomu mnohí majú dilemu, či ich sadiť alebo nesadiť na záhradu. Môžu sa vyskytnúť aj určité úskalia. Aby ste sa správne rozhodli, odpovedzte si úprimne na nasledujúcich päť otázok.

Chcete stromy, no máte malú záhradu?

Pestovanie stromov na záhrade. Päť kľúčových otázok

1. Ovocné stromy alebo okrasné stromy? Je to len na vás, vašom vkuse, vašich plánoch, vašich preferenciách. Pri okrasných stromoch pozor na to, aby neboli alergénne. Pri ovocných zvážte, či dokážete efektívne spracovať všetky plody.

2. Sme my alebo naši susedia alergickí? Ak na túto otázku odpovedáte áno, potom sa určite vyvarujte pestovaniu brezy či topoľa, ktoré sú silne alergické.

3. Má vaša záhrada dostatok priestoru? Pokiaľ nie, nepestujte širokokorunné stromy, zvoľte radšej malokorunné.

stromy
Zdroj foto: Pexels.com

4. Môžem vysadiť strom na okraji pozemku? Neodporúčame. Ani vám by sa nepáčilo, keby strom od susedov výrazne presahoval cez plot na váš pozemok, padali by vám z neho listy, plody, konáriky a tienil by vám. V prípade, že vysadíte strom na okraji pozemku, riskujete narušenie dobrých susedských vzťahov.

5. Máte čas na hrabanie množstva opadaného lístia na jeseň? Ak sa jedná o jeden či dva stromy, táto otázka je bezpredmetná. Pri väčšom počte listnatých stromov to môže byť celkom „fuška“, ktorá zaberie aj niekoľko hodín. Niektoré drobnolisté stromy opadávajú postupne a tak budete hrabaním lístia zamestnaný aj niekoľko týždňov.