Aké 4 druhy pôdy poznáme, časť II.

aké druhy pôdy poznáme Zdroj foto: Pexels

Zasadiť rastliny do úrodnej pôdy je polovica úspechu. Ak chcete mať bohatú úrodu, musíte myslieť aj na tieto veci. Základom je vediet aké druhy pôdy máme v záhrade.

Poznáte druh pôdy, ktorý máte vo svojej záhrade? Každý jeden záhradkár, či už skúsený alebo začiatočník, sa už stretol s pôdou, ktorá bola pre jeho pestovanie neúrodná. Typ horniny, ktorú pôda obsahuje, má svoje špecifické vlastnosti. Práve od nich sa odvíja prísun živín pre zasadené rastliny.

Aké 4 druhy pôdy poznáme, časť I.
  1. Hlinitá pôda

Ak ju vezmete do dlaní, začne sa lepiť, ale pri modelovaní sa začne drobiť. Hlinitá pôda obsahuje drobné zrniečka piesku, preto ak ju skúsite vziať do rúk, dá sa modelovať ako cesto.

polievanie, aké druhy pôdy poznáme
Zdroj foto: Pexels
  1. Rašelinová pôda

Rašelinová pôda má tmavohnedú až čiernu farbu a obsahuje v sebe skoro až 30 % odumretého organického materiálu. Tento druh pôdy nie je vhodný používať pri výsadbe byliniek, pretože tie obľubujú pôdu s vysokým obsahom živín, ktoré rašelinová pôda neobsahuje. Ak ju schytíte do rúk a stlačíte ju, takmer vždy z nej dostanete určité percento vody, ktoré dokáže táto pôda do seba vstrebať. Niekedy sa rašelina používala v záhradách bežne, dokonca sa nanášala aj plošne, čo malo za následok úbytok rašeliny, ktorá je dnes chránená. Rašelinu znášajú dobre iba určité druhy rastlín. Nie však všetky, pretože má kyslé pH. Sú to napríklad vresy a niektoré druhy stromov.

Ako ošetriť byliny v záhradách a kvetináčoch?

Malí pomocníci

Dôležitú úlohu v pôde zohrávajú samozrejme aj malí pomocníci v podobe dážďoviek, ktoré prevzdušňujú pôdu a zároveň ju skyprujú. Rôzne roztoče, riasy, červy ale aj huby, to všetko dopomáha k tomu, aby pôda dýchala a udržiavala v sebe optimálny príjem živín a minerálov.
Aj chladné dni a mráz majú svoje opodstatnenie v ríši prírody. Pôda má čas si vydýchnuť a načerpať nové sily. Zem si oddýchne a vďaka mrazu sa pôda rozdrví, čím sa vytvorí správna štruktúra.