Aké 4 druhy pôdy poznáme, časť I.

Aké 4 druhy pôdy poznáme, časť I. Zdroj foto: Pexels

Úradná pôda je 50 % úspechu pri každom sadení či už zeleniny, byliniek alebo ovocných stromov. Aké 4 druhy pôdy poznáme? 

Každá pôda má svoju štruktúru, ktorá sa skladá z určitých častí a obsahuje istý druh horniny. Môže to byť štrk, piesok alebo kameň, ktoré sú výborné pre priepustnosť zeme. Nižšiu priepustnosť pôdy obsahujú horniny ako íl alebo spraš. Tieto druhy zeme sa lepí a neprepúšťa ani minerály, a ani živiny potrebné pre rastliny. Dokonca aj voda spôsobuje v tomto druhu pôdy, že sa zlepí a rastlina nedostane potrebnú dávku. Každá pôda má svoje špecifické vlastnosti. Aké 4 druhy pôdy poznáme?

Sadenice: Toto video vám ukáže, ako si ich dopestovať
  1. Piesočná pôda

Nie je tvarovateľná a ani sa nelepí, pretože ak zoberiete zrniečko piesočnej pôdy do rúk, rozdrví sa vám medzi prstami. Pri presýpaní sa zrniečka piesku drhnú medzi prstami, pretože konzistencia zrniečok je tvrdá. Pôda je vzdušná a nezadržiava vodu, preto obsahuje v sebe málo živín.

 

  1. Ílovitá pôda

Vďaka svojej lepkavej konzistencii je ľahko tvarovateľná. Nachádza sa v nej vysoká koncentrácia ílu, ktorý viaže na seba živiny. Lenže vďaka hornine, ktorú v sebe takáto pôda obsahuje, nedokáže prepustiť vodu. To znamená, že v konečnom dôsledku je pre rastliny nevhodná, pretože ich koreňovému systému neprepustí ani vodu, ani potrebné živiny. Ak íl stvrdne, nie je možné ho ľahko rozpojiť.

druhy zeme
Zdroj foto: Pexels

Zmes pôdy

Ak máte vo svojej záhrade tento druh pôdy, skúste zmiešať piesočnú pôdu s ílovitou. To vám zaručí priepustnosť zeme a lepšie sa vám bude s ňou pracovať, pretože sa nebude lepiť. Ak sa rozhodnete vysádzať bylinky a máte na záhrade iba piesočnú pôdu, skúste okrem ílu do nej pridať kompost. Pôda bude vzdušnejšia a zabezpečí rastlinám potrebný prísun živín a vody, ktoré nevyhnutne potrebujú. Keď zmiešate piesok a kompost, pomôže vám to zlepšiť kvalitu zeme.

Humus

Humus sa skladá z organického materiálu odumretých rastlín. Často sa využíva pri sadení rastlín namiesto kompostu, ak ho práve nemáte dostatok. Skúste ho použiť aj v prípade, ak máte na záhone pieskovú alebo ílovitú zem. Pomáha pôde získať správnu štruktúru, ktorá je nevyhnutná pre správny rast pestovaných rastlín.