Podbeľ výborný na kašeľ aj dýchacie ťažkosti

podbeľ kvety zdroj: pixabay.com

V súčasnosti trávime čas najmä vo svojich domovoch. Vychádzky do prírody sú povolené, dokonca odporúčané. Čo tak sa vybrať na zber podbeľa? Podbeľ výborný na kašeľ aj dýchacie ťažkosti.

Nazbierajte si zdravie

Podbeľ lekársky ako prvý vystrkuje svoje zlatisté kvety, ktoré ukazujú svoju krásnu tvár slnečným lúčom. Podbeľ nájdeme najmä vo vlhkých pôdach, holých stráňach, štrkoviskách či rumoviskách. Kvety podbeľa máme možnosť vidieť asi dva mesiace pred listami.

Zbierame liečivé rastliny: Prvosienka – svieže zdravie jari

Kvety podbeľa si môžeme nazbierať do zásoby. Dať usušiť a odložiť na zimné obdobie, alebo využiť aj hneď. Má množstvo zdravotných benefitov. Uvoľňuje hlieny, má protizápalové účinky, priaznivo pôsobí pri zápale priedušiek, astme, dokonca aj pri začínajúcej tuberkulóze. Trápi vás chronický kašeľ a chrapot? Pite počas dňa niekoľkokrát horúci čaj z podbeľu osladený medom.

podbeľ
zdroj: pixabay.com

Listy ešte zdravšie ako kvety

O zhruba dva mesiace po kvetoch vyrastú listy podbeľa, ktoré majú ešte viac zdravotných benefitov. Majú vysoký obsah vitamínu C, ktorý posilňuje obranyschopnosť organizmu. Už v staroveku si priaznivé účinky podbeľa nevedeli vynachváliť. Pri dýchacích ťažkostiach je vhodné inhalovať paru z odvaru kvetov i listov podbeľa.

 

Trápia vás unavené a opuchnuté nohy? Doprajte im domáci wellness v podobe kúpeľa v odvare z podbeľa. Z listov podbeľa sa dá pripraviť aj sirup, ktorý má výborné účinky pri dýchacích problémoch a ochoreniach dýchacieho ústrojenstva. Zápal žíl, bolesti v uchu – aj to sú diagnózy, na ktoré listy z podbeľa priaznivo účinkujú.