Netradičná liečivá záhrada, poznáte tieto málo známe bylinky?

Netradičná liečivá záhrada, poznáte tieto málo známe bylinky? Zdroj foto: Pixabay

Počuli ste už o dvojradovke tenkolistej, indiánskom šaláte či potočnici lekárskej? Že nie? Netradičná liečivá záhrada a jej tajomstvo vám bude hneď odhalené. 

Zatiaľ čo u nás na záhonoch sa bylinky ešte len prebúdzajú, v iných krajinách sa tešia z liečivých účinkov pre nás málo známych rastlín. Zoznámte sa, netradičná liečivá záhrada môže byť aj u vás doma v kvetináči.

Potraviny z vašej záhrady pre lepší spánok

Potočnica lekárska

Táto rastlina vyžaduje vlhkú pôdu, preto sa jej bude dariť v blízkosti vodnej plochy. Často býva súčasťou výsadby tzv. močiarnej zóny. Ak chceme potočnicu pestovať v kvetináči, mali by sme jej dopriať bohatú zálievku. Potočnica je podobná medvediemu cesnaku. Skvele dochutí šaláty a rôzne jedlá. Na záhon sa seje od mája do júna, narastá do výšky až 30 cm. Potočnica je bohatšia na vitamín C ako citrón (až jedenapolkrát viac), preto už v minulosti slúžila ako prevencia proti skorbutu. Potočnicu treba konzumovať čerstvú, sušením totiž stráca chuť. 

dvojradovka
Dvojradovka, zdroj foto: Pixabay

Dvojradovka tenkolistá

Často rastie ako burina pri železničných tratiach. Ide o alternatívu eruky, avšak je pikatnejšia a aromatickejšia. Osivo sa môže siať už v marci, postupne až do augusta. Na začiatku klíčenia vyžaduje dostatok vlahy. Dvojradovku možno takisto použiť do šalátov, omáčok a na ochutenie mäsových jedál. Táto bylinky zlepšuje trávenie a zmierňuje nadúvanie.ň

claytonia-perfoliata-846510_1280 (1)
Klaitónia, zdroj foto: Pixabay

Klaitónia prerastená

Táto u nás menej známa bylinka je bohatým zdrojom vitamínu C. Najmä jej listy, ktoré majú príjemnú chuť, sú vhodným doplnkom šalátov z čerstvej zeleniny alebo na dochutenie polievok a omáčok. Pridáva sa až tesne pred dovarením. Klaitónia sa vysádza na záhon v marci a apríli. Je nenáročná na pestovanie a odolá aj mrazom až do – 15 °C. Osivo rýchlo klíči, takže môžete sa tešiť z úrody nepretržite až osem mesiacov v roku. Rastlinu je potrebné hneď skonzumovať, preto ju netrhajte do zásoby, rýchlo totiž stráca na kvalite. Okrem listov sa dajú jesť aj drobné biele kvety či korienky s jemne orieškovou chuťou.