Pozor na naklíčené zemiaky. Viete, ako môžu uškodiť?

naklíčené zemiaky Zdroj foto: Pixabay

Nová úroda zemiakov je ešte ďaleko, a preto niektorí z nás sa snažia spotrebovať ešte zásoby z minulého roka. Pozor však na naklíčené zemiaky.

Zemiaky sú potravinou, ktorá patrí k neodmysliteľným surovinám slovenskej kuchyne. Práve v tomto období sa mnohým záhradkárom stáva, že ich staré zásoby začnú klíčiť. Prezradíme vám, prečo takéto zemiaky nekonzumovať.

To, či nám minuloročná úroda zemiakov vydrží až do neskorej jari, záleží od viacerých faktorov. Napríklad od odrody ( na dlhodobejšie uskladnenie sa odporúčajú stredne skoré až neskoré odrody ako Adretta, Nicola, Cara), podmienok skladovania ( vlhkosť vzduchu, svetlo) a času zberu. Pre dlhodobejšie uskladnenie je vhodné zbierať túto zeleninu úplne dozretú.

Dôležitou podmienkou, ktorá vplýva na kvalitu uskladnenej zeleniny celkovo, je práve teplota. Zemiaky začínajú pomerne skoro klíčiť pri teplote skladovania 4 až 6 °C. Hoci aj dobrá odroda má na to istý vplyv.

Pohánka hitom luxusnej francúzskej gastronómie

Prečo nekonzumovať naklíčené a zelené zemiaky

Klíčky a zelené miesta na zemiakoch, ktoré sú spôsobené slnkom, obsahujú jedovatý glykoalkaloid solanín a ďalšie horčiny, ktoré bývajú nebezpečné už v malom množstve. Preto zemiaky, ktoré majú klíčky dlhšie ako 1 cm, už nekonzumujte. Do kuchyne nepatria hľuzy, ktoré sú silne naklíčené a majú dlhé svetlé klíčky.

Ako môže škodiť solanín v tele?

Solanín brzdí enzýmy, zodpovedné za funkcie nervového systému. Nebezpečný je tiež v tom, že dokáže zničiť bunkové membrány a nepriaznivo ovplyvniť priechodnosť čriev. Otrava touto látkou sa prejavuje zväčša nevoľnosťou, vracaním, slabosťou, hnačkou, bolesťami hlavy a kŕčmi.