5 tipov, ako prebudiť trávnik po zimnom spánku

trávnik zdroj: pixabay.com

Jar. Obdobie, keď sa príroda prebúdza po zimnom spánku. Potrebné je venovať veľkú pozornosť trávniku. Ako správne naštartovať trávnik na novú sezónu?

Nebrániť rastu

 

Uvedomte si, že trávnik sa zotavuje po zimnom období vegetačného pokoja. Dajte mu dostatok času na regeneráciu a počkajte, kým tráva začne rásť.

 

Kosačka a skrátiť aspoň tretinu

 

Počkajte, kým trávnik po zime trochu povyrastie. Potom prichádza na rad kosačka. Skrátiť ho sa odporúča zhruba o tretinu veľkosti.

ako si vybrať kosačku
Zdroj foto: Pavel Machu

Doprajte trávniku nový nádych

 

Vertikutátor. To je ten správny pomocník, ktorý zabezpečí, aby váš trávnik dobre dýchal. Vertikutátor ho prevzdušní, odstráni trávnu plsť z machu, zvyšky starej trávy po mulčovaní či kosení a tiež odumreté steblá. Vertikutátor je účinný pomocník – zabezpečí, aby ku koreňom trávy prenikli živiny, vlaha aj teplo. Prerezané korene lepšie rastú.

 

Kvalitné osivo

 

Po “ošetrení” trávnika vertikutátorom môžete badať holé miesta. Tie je potrebné osiať kvalitnou trávnou zmesou. Vyberajte si naozaj kvalitné – rýchla klíčivosť, sýtozelená farba trávnika a vysoká regeneračná schopnosť.

Ako efektívne zavlažovať trávnik?

Zálievka a živiny

 

Pravidelná zálievka trávnika je alfou a omegou po tom, čo ste vysiali nové osivo. Nové semená nesmú vyschnúť, inak sa znehodnotia a z novej trávy nič nebude. Najmä na jar, po náročnom zimnom období, je potrebné zásobiť trávnik kvalitnými živinami. Dusík, fosfor a draslík – vyberajte trávne hnojivá s vyváženým pomerom týchto troch látok.