Ako založiť vlastnú zeleninovú záhradu – komplexný sprievodca, časť I.

Ako založiť vlastnú zeleninovú záhradu Zdroj foto: Pixabay

Rozhodli ste sa tento rok založiť vlastnú zeleninovú záhradu? Poradíme vám, ako a s čím začať.

Ak patríte medzi začiatočníkov v pestovaní zeleniny, určite sa vám zídu nasledujúce rady. Začať od nuly nie je síce ľahké, ale určite sa to oplatí. Tu je niekoľko dôležitých krokov pre váš úspech.

Rozhodnite sa, čo budete sadiť

Ak už viete, čo budete na svojej záhrade sadiť, môžete tento krok preskočiť. Ale ak ste tak ešte neurobili, treba vziať do úvahy niekoľko faktorov.

Najprv musíte vedieť, v ktorej výsadbovej zóne ste, aby ste určili, čo sa môže vo vašej oblasti pestovať a kedy by ste mali začať s výsadbou.

Po druhé, musíte sa rozhodnúť, ktorá zelenina je vaša obľúbená.

Ak nemáte radi určité ovocie alebo zeleninu, nemali by ste strácať čas jej pestovaním. Táto rada môže znieť čudne, ale niektorí ľudia vyberajú rastliny, ktoré im odporučili iní z dôvodu ľahkého pestovania, aj keď zeleninu nemajú radi. Avšak môže sa ľahko stať, že stratia potom rýchlo motiváciu a záhrada ich prestane baviť.

Po tretie by ste si mali premyslieť, ktoré rastliny vám poskytnú najväčšiu úrodu za čas a úsilie vynaložené na jej pestovanie.

Nakoniec treba myslieť na to, koľko času ste ochotní venovať záhradke. Niektoré rastliny vyžadujú viac starostlivosti a úrodu produkujú príliš rýchlo, takže ju nestíhate spracovať. Ak nemáte veľa času, mali by ste radšej zvoliť pomalé a ľahko pestovateľné rastliny.

3 super tipy pre marcovú úžitkovú záhradu

Zvoľte spôsob pestovania

Existuje veľa rôznych foriem a tvarov zeleninových záhrad.

Prvým a najjednoduchším spôsobom je vytvorenie záhonov. Je potrebné pokopať pôdu a sadiť semeno alebo sadenice, to je všetko.

Druhým spôsobom je kontajnerová záhrada, čo v podstate znamená pestovanie v kvetináči. Je to skvelý spôsob, ako pestovať malé množstvo zeleniny, pretože nevyžaduje veľký priestor a množstvo pôdy.

Nevýhodou kontajnerového záhradníctva je, že budete musieť pripraviť rôzne veľkosti kontajnerov, pretože každá rastlina má inú veľkosť alebo hĺbku potrebnú pre svoj koreňový systém. Tiež nie všetky rastliny môžu byť pestované v nádobe, a ak sa rozhodnete pestovať veľa rastlín, použitie nádob by vyžadovalo viac miesta.

Ďalšou metódou sú napríklad vyvýšené záhony. To znamená, že miesta, kde chceme pestovať zeleninu, sú vyvýšené nad zvyškom záhrady prostredníctvom buď dosiek alebo s použitím iných materiálov. Vyvýšené záhony sú lepšou voľbou ako kontajnerová záhrada, ale zase majú isté obmedzenia oproti tradičným záhonom.

Čítajte nás aj nabudúce, povieme si ďalšie kroky, ktoré sú potrebné na založenie záhrady.