Koronavírus a pomocníci v boji s ním, poznáte ich?

koronavirus Zdroj foto: Pixabay

V súčasnosti koronavírus a strach pred nakazením vírusmi ovláda väčšinu z nás. Dá sa voči nim brániť, alebo sme celkom bezmocní? 

Voči vírusom nie sme až tak bezmocní, ako to vyzerá. Príroda nám nechala pomocníkov, ktorí môžu nielen zmierniť riziko nakazenia ale aj nepríjemné príznaky vírusových ochorení a byť nápomocní aj pri ich liečbe.Poznáte ich?

Starý-dobrý cesnak

Keď sa povie prírodné antibiotikum a antivirotikum, určite netreba zabudnúť na cesnak. Aj keď jeho účinok proti koronavírusu nie je potvrdený, býva dôležitý pre posilnenie imunity a tým posilní zbrane nášho organizmu v boji voči chorobám. Pripravte si napríklad cesnakové mlieko, ktoré dokáže zmierniť dusivý kašeľ a pomôcť pri liečbe zápalu pľúc.

Recept na cesnakové mlieko

Cesnakové mlieko si pripravíme nasledovne.

1 hrnček mlieka

5 strúčikov cesnaku

2 lyžičky medu

Príprava:

Mlieko privedieme do varu, dáme pozor, aby nám nevykypelo. Odstavíme z ohňa a pridáme roztlačený cesnak. Dochutíme medom.

Prírodný liek z vašej záhrady na Helikobaktera pylori

Účinky cesnakového mlieka

Tlmí kašeľ

Ak do cesnakového mlieka pridáte kurkumu, tento recept vám pomôže zmierniť kašeľ. Kurkuma je významným pomocníkom aj v boji proti rakovine a je známa nielen svojimi protizápalovými účinkami, ale aj tým, že zabíja rakovinové bunky.

Lieči zápal pľúc

Vedeli ste, že pravidelným pitím cesnakového mlieka pomôžete liečiť zápal pľúc? Ten totiž býva jedným z komplikácií obávaného koronavírusu.

Znižuje zlý cholesterol

Okrem vyššie spomenutých účinkov pomáha aj pri regulácii cholesterolu v krvi.

Poruchy spánku

Trpíte nespavosťou? Pite pravidelne cesnakové mlieko, ktoré zmierňuje poruchy spánku.

Artritída

Cesnakové mlieko zmierňuje bolesti a zápaly spôsobené artritídou.

Tymián na liečbu kašľa

Koronavírus sa často prejavuje suchým dusivým kašľom. A práve preto je dobré siahnuť po liečivej bylinke s názvom dúška tymianová alebo inak tymian. Dôležitou účinnou látkou tejto rastliny je tymol, ktorý je známy svojimi dezinfekčnými účinkami. Preto je prospešný v boji proti vírusom, plesniam ale aj zlým baktériám. Tymian pomáha vo forme čaju, alebo si môžete z neho pripraviť sirup.

Recept na tymianový sirup

Na tymianový sirup budeme potrebovať:

300 ml vody

240 g kryštálového cukru

Väčšia hrsť čerstvého alebo sušeného tymianu 

Príprava

Za stáleho miešania varíme na miernom ohni vodu s cukrom asi desať minút. Potom odstavíme zo sporáka a primiešame tymian. Necháme lúhovať do druhého dňa a sirup potom scedíme cez gázu.

Účinky tymianového sirupu

Tlmí kašeľ, uľahčuje vykašliavanie hlienu a je výborným pomocníkom aj pri liečbe suchého kašľa.

Účinkuje pri liečbe zápalu priedušiek, bronchitíde a pomáha aj pri nachladnutí.

Má priaznivé účinky pri bolesti hrdla a zmierňuje jeho zápal.

Pomáha tiež pri tráviacich ťažkostiach.