Urobte si liečivý obklad zo šalvie našich starých mám

Urobte si liečivý obklad zo šalvie Zdroj foto: Pixabay

Ako si uľaviť od bolesti hrdla a dusivého kašľa? Vyskúšajte nasledujúci recept, ktorý poznali už naše staré mamy a urobte si liečivý obklad zo šalvie.

Šalviový obklad používali už naše staré mamy pri liečbe zapálených mandlí, bolesti hrdla a na zmiernenie dusivého kašľa. Máte tieto zdravotné problémy? Urobte si liečivý obklad, ktorý môže pomôcť.

Ovocie a zelenina, ktoré bojujú proti bolestiam hlavy

Šalvia pre svoje antibakteriálne účinky je i výborným kloktadlom pri liečbe angíny. Vhodné je i pitie čaju z  tejto liečivej rastliny.

hrdlo
Zdroj foto: Pixabay

Na obklad zo šalvie budeme potrebovať staré bavlnené tričko alebo čisté ľanové plátno. Na látku poukladajte plátky pravého masla a lístky šalvie lekárskej.

Potom si ľahnite na chrbát a obklad si položte na hrudník a na krk. Zabaľte sa do deky a nechajte pôsobiť najlepšie celú noc. V prípade zapálených mandlí priložte len plátno namočené v šalviovom odvare a prekryte šálom.

Prečo šalvia pomáha?

Ako bolo spomenuté vyššie, šalvia svojimi antibakteriálnymi a protizápalovými účinkami bola známa už našim predchodcom. Okrem toho má pozitívne účinky aj na trávenie, preto sa často pridáva do mastných jedál napríklad z pečeného bravčového, husacieho mäsa a diviny. Pomáha tiež ženám pri menštruačných bolestiach, zmierňuje stres a podporuje krvný obeh.