Moniliniová hniloba napáda aj skladované jablká a hrušky: Ako sa jej brániť?

Moniliniová hniloba napáda jablká Instagram

Nepríjemné ochorenie aj skladovaných jabĺk a hrušiek. Ako sa prejavuje moniliniová hniloba a ako sa proti nej účinne brániť vám prezradíme v nasledujúcom článku.

Moniliniová hniloba – čo je a ako sa prejavuje

 

Pôvodcom ochorenia je huba s názvom Monilinia fructigena. V Európe je známa už od roku 1887. Ochorenie sa prejavuje najskôr hnedastými škvrnami, ktoré postupujú z povrchu plodu, napríklad jablka, do vnútra dužiny. Postupne sa rozširujú a napádajú celý plod. Na povrchu napadnutého plodu sa vytvárajú krémovo belavé, neskôr hnedasté konidiofóry.

 

Hniloba plodov sa vyskytuje počas obdobia vegetácie, no napáda aj skladované plody – najčastejšie ako čierna hniloba. Šupka napadnutých skladovaných plodov je čierna, kožovitá a lesklá, konídie sa vytvárajú v tomto prípade len zriedka.

Tieto účinky jablka sa oplatí poznať

Ako dochádza k infekcii moniliniovou hnilobou

 

Prioritne je dôležité si uvedomiť, že plody so zdravou a nepoškodenou šupkou nemôže moniliniová hniloba ohroziť. Zdrojom primárnej infekcie sú konídie – tie sa uvoľňujú z vyschnutých a mumifikovaných plodov napadnutých v predošlom roku, ktoré zostali visieť na stromoch alebo ležať v záhrade. Jablká či hrušky sú infikované len v miestach mechanicky poškodených – či už hmyzom, pádom, krupobitím a podobne.

jablká, úroda
Zdroj foto: Pexels

Štyri základné zásady prevencie

Likvidácia zdrojov infekcie – mechanický zber mumifikovaných plodov, ktoré zostávajú cez zimu visieť na stromoch.

 

Zber a odstránenie napadnutých plodov počas vegetácie – zo zeme aj zo stromov.

 

Zabrániť v čo možno najväčšej miere poškodeniu plodov hmyzom.

 

Opatrenia proti chrastavitosti jadrovín pomáhajú tiež bojovať proti moniliniovej hnilobe.