Rez ovocných kríkov: Zásady strihania, ktoré treba ovládať

rez ovocných stromov Na černiciach ponecháme len nové výhonky, ktoré sú najsilnejšie, foto: Našazáhradka.sk

Mnohí z vás majú vo svojich záhradách maliny alebo černice. Ak si chcete zaistiť lepšiu úrodu, vyskúšajte naše tipy na rez ovocných kríkov.

Rez ovocných kríkov je veľmi dôležitou súčasťou života týchto rastlín. Najmä po výsadbe správnym strihaním dokážete ovplyvniť kvalitu úrody.

Ako strihať maliny

Pri väčšine odrôd malín platí, že treba nízko nad zemou odstrániť výhonky, ktoré už zarodili. Najlepšie je urobiť tak po zbere ovocie, aby sa podporil rast nových výhonkov, ktoré zase zarodia v ďalšej sezóne. Vyrodené časti malín postupne slabnú a vysychajú, zbytočne prehusťujú krík. Ak by sme ich teda ponechali, rastline by to uškodilo a jej úroda by bola slabšia.  Vyberieme najsilnejšie výhonky, ktoré by mali mať dĺžku okolo 20 cm.

Pre gurmánov, aj na okrasu. Ako pestovať chilli?

Ako strihať černice?

Toto ovocie má rovnako ako maliny dvojročný cyklus. Plody dozrievajú neskoro. Platí však zásada , že čím menej výhonkov na černiciach necháme, tým  skoršie bude tento krík rodiť a plody skoršie dozrejú.

Prvý rok po výsadbe odstránime všetky slabé výhonky, ktoré vyrastajú priamo zo zeme. Dva silné dlhé hlavné výhony necháme a vyviažeme ich na najvrchnejší drôt konštrukcie. Ak sú veľmi dlhé, je potrebné ich aspoň o štvrtinu skrátiť.

Ďalšou dôležitou zásadou pri reze černíc  je skracovanie bočných výhonkov. Ak ich totiž nezrežeme, vypučí zo všetkých púčikov na nasledujúcu jar nová generácia bočného rastu, čo samozrejme ovplyvní úrodu. Keď skrátime výhonky na 1 – 2 púčiky, budeme mať z nich síce menej rodivých výhonkov, ale za to väčšie, lepšie vyzretejšie a chutnejšie plody.

Koncom zimy odstránime (podobne ako pri malinách) aj odrodené hlavné  výhonky, ktoré po letnom zbere odumierajú. Treba ich rezať tesne pri zemi. Nemusíte sa báť, že tak prídete o úrodu. Na ich mieste vyrastú nové hlavné výhony, ktoré v nasledujúcom roku zarodia.

Ďalším pravidlom, ktoré podporí lepšiu úrodu, je vyväzovanie hlavných výhonkov dohora. Na jar nové hlavné výhonky zoberieme zo spodného drôtu a 2 – 4 najlepšie vyviažeme na horný drôt. Všetky ostatné odstránime.

Hlavné výhonky treba rozdeliť podľa veku. Aby sme mali lepší prehľad, je potrebné oddeliť staré rodiace výhony a nové letorasty, ktoré prinesú v nasledujúcom roku úrodu. Vyväzujeme ich vždy na jednu stranu.