3 zázračné zeleniny na posilnenie imunity

3 zázračné zeleniny na posilnenie imunity Zdroj foto: Pixabay

Dá sa posilniť imunitný systém pomocou stravy? Každý z nás bežne používa potraviny, ktoré posilňujú našu imunitu bez toho, aby sme o tom vedeli.Prinášame vám 3 zázračné zeleniny na posilnenie imunity.

„Jedz veľa zeleniny a ovocia a budeš zdravý.“ Pravdepodobne asi každý z nás počul túto vetu, či už od svojej babky alebo od iného príbuzného, ktorý nám chcel dobre. A viete čo? Mali pravdu. Silný imunitný systém je základom zdravého a fungujúceho tela. Potraviny, ktoré sú bežne dostupné v obchodoch, ale i našich kuchyniach, obsahujú veľa vitamínov, ktoré pomáhajú nášmu organizmu.

Špenát

Tento druh listovej zeleniny je známy po celom svete. Špenát má všestranné využitie. Môžete ho použiť nielen v šalátoch, ale aj v rizotách, v omelete či iných chutných jedlách. Špenát sa preslávil nielen vďaka svojej chuti, ale aj svojimi protirakovinovými účinkami. Táto zelenina je bohatá na kartoneidy, ktoré telo premieňa na antioxidant vitamín A. To znamená, že vďaka tomuto antioxidantu dokáže telo bojovať so zápalovými infekciami. Rovnako je skvelým pomocníkom  pri liečbe rakoviny prsníkov, pľúc a hrdla. Špenát obsahuje veľa zinku, čiže ak máte problém s riedkymi vlasmi, nestráňte sa použiť tento prírodný zázrak plný vitamínov B2, B3, C a E.

špenát
Zdroj foto: Pixabay

Paradajky

Rovnako ako citróny sú paradajky obrovskou továrňou na vitamín C. Napriek tomu, že existuje viac ako sedem tisíc druhov paradajok, všetky sú zdrojom vitamínov. Paradajky v sebe skrývajú veľa betakaroténu, ktorý býva potrebný na produkciu vitamínu A. Tento vitamín zabezpečuje zdravú funkciu týmusu, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému v našom tele. Paradajky obsahujú aj veľa vitamínu E, ktorý chráni telo pred toxínmi.

Zemiaky – ideálna zelenina počas zimy

Cibuľa

Cibuľa nesmie chýbať v žiadnej domácnosti. Patrí k základným potravinám používaným v našich kuchyniach a okrem toho, že má skvelú chuť, možno ju považovať za malý zázrak plný vitamínov. Nachádza sa v nej vysoký obsah antioxidantu, flavonioidu kvercetínu, ktorý vie zablokovať množenie rakovinových buniek. Dobrá sa správa je, že antioxidant sa tepelnou úpravou neničí. Vďaka nemu táto zelenina pôsobí ako prírodné antibiotikum a zároveň protizápalovo. Cibuľa potláča tiež Helicobactera pylori, baktériu, ktorá vyvoláva v tele zápaly a vredy.