Ako pestovať kaktusy zo semien

Ako pestovať kaktusy zo semien Zdroj foto: Pixabay

Sukelenty sú vďačnou izbovou rastlinou. Ak ste sa ich rozhodli rozmnožiť zo semien, prezradíme vám, ako pestovať kaktusy zo semien.

Kaktusy vytvoria počas svojho života milióny semien, z ktorých sa ujmú iba niektoré. Rozmnožovanie kaktusov zo semien si totiž vyžaduje nielen správne miesto, ale aj vhodný čas a priaznivé podmienky. Napriek tomu to môžete skúsiť. Môžu vám pomôcť naše rady.

Aké semená použiť

Semená, ktoré si zadovážite z obchodu, treba pravdepodobne na sejbu pripraviť. Semená najskôr namočte a potom preberte od zvyškov rastlín. Po očistení ich usušte na pijavom papieri. Niektorí odborníci odporúčajú namočiť semená do peroxidu vodíka, ktorý dôkladne očistí a odstráni z osiva zárodky plesní.

8 kreatívnych riešení pre moderné kaktusy

Kedy je ten správny čas

Semená kaktusov sa dajú vysievať v zime, ale aj na jar. Všetko záleží od možností, ktoré máte k dispozícii. Napríklad, ak chcete sadiť v zime, semenáčikom by ste mali zabezpečiť teplo i svetlo. Môžete to spraviť prostredníctvom žiaroviek. Myslite aj na kolísanie teplôt, t.j. rozdielne teploty počas dňa a noci, ktoré zabezpečíte časovým spínačom. Pozor však na prehriatie a naopak príliš nízke teploty.

Výber substrátu

Pri sadení môžete použiť klasickú kaktusársku preosiatu zem, ktorá je zmiešaná s rašelinou. Keďže malé kaktusy sú náchylné na plesne, substrát pre istotu sterilizujte, a to tak, že ho vložíte do plynovej rúry vyhriatej na 100 °C cca na dve hodiny.

Metóda vysievania

Prevarovanou vlažnou vodou zvlhčite substrát, ktorý ste dali do pohára a na povrch vysejte semienka. Tie nezasypávajte  a pohár uzavrite. Potom ho postavte do polotieňa.

Pozor na to. Vyklíčené semienka sú veľmi citlivé na priame slnko a nemajú radi ani vysoké teploty, preto buďte opatrní. Semená kaktusov klíčia pri teplote 20 °C. Záleží však od druhu.

Ako pestovať kaktusy zo semien

Po vzídení  pravidelne kontrolujte vlhkosť substrátu. V prípade, keď sa voda začne veľmi zrážať na bokoch pohára, pootvorte vrchnák. Pohár však otvárajte len zriedkavo, aby ste rastlinky neinfikovali spórami plesní. Takto pestujte kaktusy aspoň rok.

Pred prvým presádzaním nechajte mladé rastlinky privyknúť na nové prostredie a pohár vždy na krátky čas pootvorte.  To isté urobte aj s prísunom svetla a postupne kaktusy nechajte, nech si zvyknú na zvýšenú dávku rozptýleného slnečného svetla.