Lepšie ako lieky! Najlepšie bylinky proti nachladnutiu

šalvia lekárska zdroj: pixabay.com

Zima je pre chrípky a nachladnutia ako stvorená. Choroby majú ideálne podmienky rýchlo sa šíriť. Väčšina populácie im neunikne. Ako sa účinne zbaviť nachladnutia bez toho, aby ste do seba pchali kilá liekov? Prinášame vám tipy na najlepšie bylinky proti nachladnutiu.

Dažde, ranné hmly, mrazy, teplotné výkyvy, prudké zmeny počasia. Niet divu, že práve v zimných mesiacoch sa čakárne lekárov plnia ľuďmi trpiacimi chrípkami, nachladnutím či angínou. Už pravekí ľudia poznali liečivú silu byliniek. Na čo sa napchávať množstvom liekov a zaťažovať zbytočne svoj organizmus, keď máme na dosah zdravie rovno z prírody? Toto sú osvedčené liečivé bylinky proti nachladnutiu:

6 liečivých rastlín, ktoré sú aj krásne, I.časť

Nádchovník

Známy tiež ako rýmovník (z češtiny) či kubánske oregano, španielsky tymián alebo tiež mexický eukalyptus. Vôňou pripomína mätu či medovku. Má špecifickú arómu. Uľaviť upchatému nosu pomôžu najlepšie voňať čerstvé lístky. Spravte si odvar a dajte odparovať na zdroj kúrenia v miestnosti. Táto bylinka pomáha nielen pri nádche, ale tiež pri vysokom krvnom tlaku a srdcovo-cievnych problémoch. Má tiež výborné dezinfekčné účinky.

Materina dúška

Klasika starých materí. Okrem príznakov chrípky a nachladnutia zvládne aj nafukovanie či problémy so svalovým napätím. Materina dúška sa dá využiť vo forme čajov, mastičiek alebo olejčekov. Pri kašli a bolesti v hrdle sa odvar z materinej dúšky odporúča používať na inhalovanie či kloktanie.
materina dúška

zdroj: pixabay.com

 

Šalvia  

Ďalšia klasika v boji s chrípkou či nachladnutím. Má typické fialové kvety, účinne pomáha pri bolestiach v krku aj kašli. Vyznačuje sa protizápalovými účinkami. Obsahuje mnoho vitamínov a minerálov. Oceníte jeho zásobu vitamínu C, ktorý nakopne vašu imunitu. Šalvia má tiež bohaté využitie v kuchyni pri príprave lahodných pokrmov a tiež v kozmetike.