3 prvé jarné rastliny. Máte ich vo svojej záhrade?

blyskáč - jarné rastliny Blyskáč Jarný, Zdroj foto: Pixabay

Vedeli ste, že snežienke pri rozmnožovaní pomáhajú mravce? Existujú jarné rastliny, ktoré kvitnú ešte, keď mrzne.

Sú rastliny, ktoré zvestujú príchod jari ešte v čase, keď nám v kalendári kraľuje zima. Za nimi však nasledujú ďalšie, ktoré k svojmu rastu potrebujú svetlo slnečných lúčov a istotu, že zima je preč.

Čo spája tieto rastliny? 
Spoločným znakom jarných rastlín sú zásoby živín nazhromaždené v hľuzovkách, v podzemkoch a cibuľkách. Len vďaka týmto trom atribútom môžu tieto rastliny tak skoro vyrásť. Tieto prvotné jarné rastliny potrebujú k svojmu rastu vlhkú pôdu sviežich lesov.

Ešte skôr ako sa zazelenajú listy na stromoch a začnú hádzať svoje prvé tiene po okolitej zemi, jarné rastliny už stačia vykvitnúť a dokonca tie včasne kvitnúce aj pri teplotách pod nulou.

Krásna chryzantéma: Spoznajte zásady jej pestovania

Blyskáč jarný

Rastie prevažne v apríli, niekedy už v marci, a trvá do mája. Za toto obdobie vytvorí množstvo listov a kvetov, no len málo semien. Tento nedostatok si však kompenzuje ľahkým rozmnožovaním pomocou hľuzoviek. Mladý blýskač jarný je jemný krehký, a preto sa v niektorých krajinách dokonca používa na šalát. Ale treba si pri ňom dávať pozor a nenechať sa zvábiť jeho čarovnými, do ružova sfarbenými kvetmi, pretože neskôr má horkastú chuť a je jedovatý.

Snežienka jarná

Táto biela kráľovná jarných kvetov sa vynára spod zeme ešte prv, než nastane jar v našich kalendároch. Podstatou odolnosti a trvácnosti snežienky spočíva v drobnej cibuľke, ktorá sa ukrýva v zemi, a z ktorej každoročne vykvitnú dva čiarkovité listy s kvietkom uprostred. Zaujímavosťou pri tejto rastline je fakt, že jej semená pomáhajú rozširovať práve mravce, ktoré si pochutnávajú na ich dužinatom prívesku.

Bromélie – moderné izbové rastliny, vyberte si ten správny druh pre vás

Bleduľa jarná

O niečo neskôr ako snežienky sa objavujú žltkastobiele kvety bledule jarnej. Bleduľa je blízka príbuzná snežienky, je však mocnejšia a kvitne zriedkavejšie. Aj ona má pod zemou cibuľku, vďaka ktorej si môže dovoliť vyrásť v skorých jarných dňoch, kedy prichádza jar do našich záhrad. Z tejto podzemnej cibuľky vyrastajú tri až štyri listy s jedným kvetom uprostred. Kvet má všetkých šesť okvetných lístkoch zakončených žltozelenou farbou.

 

Bleduľa
Zdroj foto: Pixabay