Bylinky na odvodnenie tela po náročných sviatkoch

liečivé buriny Zdroj foto: Pixabay

Bylinky vhodné na odvodnenie tela a detoxikáciu nielen po náročných sviatkoch.

Zadržiavanie vody v tele. Fenomén, ktorý je v populácii čoraz rozšírenejší. Dôvodov môže byť viacero. Nedostatok pohybu, užívanie antikoncepcie, problémy s pečeňou, nadmerné solenie, zlá životospráva, veľa cukru, no zavodnenie organizmu má súvis aj so starnutím.

Ako spoznáme, že je naše telo zavodnené?

Prejavov toho, že telo zadržiava nadmerné množstvo vody je hneď niekoľko. Napríklad zvyšovanie hmotnosti, nadmerné potenie, ťažké a opuchnuté nohy, zvyšovanie objemu brucha. Nemusíte hneď utekať k lekárovi. Existuje niekoľko byliniek, ktoré si s neduhom zadržiavania vody v tele účinne dokážu poradiť.

Ostropestrec mariánsky

Osvedčená bylinka na posilnenie pečene. Jej nesprávne fungovanie môže spôsobovať zadržiavanie vody v tele. Ostropestrec môžete nájsť vo forme oleja či čaju.

Púpava lekárska

Púpava je močopudná rastlina. Korene sa zbierajú skoro na jar alebo na jeseň. Sú silným prostriedkom na odvodnenie tela. Kvety a listy slúžia tiež ako prírodná detoxikácia pečene a ako stimulant látkovej výmeny.

Zelený jačmeň

Zelený jačmeň sa stal hitom modernej doby. Má množstvo pozitívnych prínosov pre ľudský organizmus a jedným z nich je ochrana proti zavodneniu. Dodá telu dôležitý vápnik a železo, podporí metabolizmus. Chráni telo pred prekyslením, kedy je náchylné na zadržiavanie vody.

Pozor! Tieto izbové rastliny sú nebezpečné pre psy a mačky

Petržlen

Tradičná potravina v slovenskej kuchyni. Má pozitívny vplyv na činnosť obličiek, čo zlepšuje hospodárenie tela s vodou. Ak máte problém so zavodnením, skúste odvary z petržlenu. 

Praslička roľná

Bylinka vhodná na prípravu močopudného čaju. Pozitívne vplýva na močový mechúr a obličky. Používa sa pri zápaloch obličiek a infekcii močových ciest. 
Praslička roľná

zdroj: pixabay.com

Breza previsnutá

Výborný prostriedok na odvodnenie tela. Používa sa vo forme čaju zo sušených listov alebo ako tinktúra. Má silné detoxikačné účinky. Pritom nemá žiadne preukázané vedľajšie účinky.

Pŕhľava dvojdomá

Známa tiež ako žihľava. Jedna z najlepších bylín na prečistenie tela a odvodnenie. Zalejte jednu polievkovú lyžicu sušenej alebo čerstvej pŕhľavy vriacou vodou a lúhujte 15 minút. Takto pripravený čaj pite vlažný jedenkrát denne po dobu troch týždňov. V období menštruácie sa nedoporučuje piť tento čaj.

Rebríček obyčajný

Táto bylinka sa zvykne pridávať do detoxikačných zmesí. Má silný močopudný účinok a zbaví vaše telo prebytočnej vody. Odporúča sa piť vždy čerstvo uvarený odvar. Rebríček pomáha čisteniu krvi, má silné protizápalové a dezinfekčné účinky.