Zemiaky – ideálna zelenina počas zimy

zemiaky Zdroj foto: Pixabay

Vedeli to už naše staré mamy i otcovia a mali by sme to poznať aj my. Prečo sú zemiaky ideálnou potravinou počas zimných mesiacov?

Zemiaky kedysi počas zimy boli jedným z mála potravín, z ktorých sa varilo. Naše prababky a praotcovia jednoducho konzumovali to, čo si dokázali dlhodobo uskladniť. A tak je to pre nás prirodzené aj dnes.

Zemiaky sú plné vitamínov a výživných látok, preto by sme na ne nemali zabúdať. Obsahujú vlákninu, vitamíny B, B6, B3 a C, cenné minerály ako horčík, meď, železo alebo draslík. Taktiež 21 dôležitých aminokyselín, z ktorých sa v našom organizme tvoria kompletné proteíny.

Plody z vašej záhrady, ktoré vás zbavia jedov

Aj keď sa zemiak dostal na čiernu listinu kvôli obsahu sacharidov a vplyvu na našu štíhlu líniu, môžu za to skôr výrobky a potraviny z neho, ako sú hranolky, lupienky a iné vysmážané zemiakové jedlá na oleji. Naopak, pri správnej tepelnej úprave môžu vďaka obsahu vlákniny skôr pri chudnutí pomôcť.

Liek na prechladnutie

Vedeli ste, že počas zimy, keď sme viac náchylní na prechladnutie alebo upchatý nos, môže pomôcť práve zemiak? Uvarený alebo upečený v šupke zabaľte do utierky, nechajte mierne vychladnúť a ešte teplý priložte na čelo. Zemiak totiž dokáže dlhšie udržať teplo a pomôže tak lepšie uvoľniť hlieny.

Správne uskladnenie zemiakov

Pri správnom uskladnení nám naša úroda tejto zeleniny vydrží nielen celú zimu, ale až do príchodu nových zemiakov.

Potravina budúcnosti – topinambur: Zber a skladovanie

Zemiaky by sa mali uskladniť na chladnom a tmavom mieste, zabalené v nepriesvitných vreciach najlepšie z prírodného materiálu. Je dôležité zabrániť tomu, aby zemiaky zozeleneli. Ak totiž zozelenejú, stanú sa jedovatými. Je to preto, že obsahujú solanín, chemickú látku, ktorá sa nachádza aj v nedozretých rajčiakoch alebo v surovom baklažáne. Konzumácia zelených zemiakov môže najmä u tehotných žien  alebo detí vyvolať  žalúdočné kŕče a symptómy podobné otrave jedlom.

Rovnako je potrebné vyhnúť sa aj zemiakovým klíčkom. Pokiaľ sa dá, vyrežte ich do hĺbky aspoň troch centimetrov. Ak je ich na zemiakoch veľa, radšej túto zeleninu už nejedzte.