Ako vybrať kliešťa – jediný správny spôsob

odstránení kliešťa zdroj: pexels.com

Kliešť na vašom tele je veľká nepríjemnosť. Môže prenášať nebezpečné ochorenia. Ako sa účinne zbaviť kliešťa?

Medzi ľuďmi koluje množstvo “osvedčených rád” a postupov ako vybrať kliešťa. Krútenie v smere či proti smeru hodinových ručičiek alebo použitie mydlovej peny. Sú to všetko metódy, ktoré môžu priniesť viac škody ako úžitku.

 

Ako vybrať kliešťa?

 

Jediný správny spôsob ako sa zbaviť kliešťa účinne, rýchlo, bezbolestne, jednoducho a bez vedľajších následkov je použitie pinzety – či už klasickej, alebo špeciálnej na odstránenie kliešťa. Parazita vyberáme nie krúživými pohybmi, ale odborníci odporúčajú kliešťa vykývať. Ak sa ho budete snažiť vytočiť z rany, môžete mu odtrhnúť hlavičku, ktorá v rane zostane.

Pri odstraňovaní kliešťa zachovajte pokoj, nerobte paniku. Snažte sa vybrať kliešťa čo najviac opatrne, aby ste ho nerozpučili alebo neudusili. Mýty o použití oleja či mydla hoďte za hlavu, ich použitím môžete spôsobiť, že kliešť vyprázdni obsah svojho tráviaceho traktu do rany a tým sa zvyšuje možné riziko nákazy ochoreniami, ktoré kliešť prenáša.

 

Okamžite po odstránení kliešťa vydezinfikujte ranu prípravkom s obsahom alkoholu či jódovou tinktúrou. V prípade, že si kliešťa nevyberiete správne alebo máte obavy, navštívte lekára. Taktiež vyhľadajte odbornú pomoc, ak je rana zapálená aj niekoľko dní po vybratí kliešťa.

 

kliešť
zdroj: pixabay.com

Ako sa chrániť proti kliešťom?

Kliešte sa nachádzajú na celom území Slovenska, no nie všetky sú nositeľmi infekcie. Infikované sú najmä tie nachádzajúce sa pozdĺž brehov rieky Váh. Kliešte môžu byť prenášačmi kliešťovej encefalitídy alebo lymskej boreliózy. Ide o veľmi nepríjemné a častokrát aj nebezpečné ochorenia, preto by ste ochranu a prevenciu pred nákazou nemali podceňovať. Najspoľahlivejšou ochranou je očkovanie proti spomínaným ochoreniam. Vhodné je tiež používať repelenty proti kliešťom a pri pobyte v prírode nosiť dlhé nohavice a tričká s dlhými rukávmi či bundu.