Chyby, ktoré robíme pri pestovaní fialiek

chyby pri pestovaní africkej fialky Zdroj foto: Pixabay

Ak vám vaše fialky nekvitnú, alebo sú zvädnuté, môžete robiť niektoré z týchto chýb. Prinášame vám najčastejšie chyby ktoré robíme pri pestovaní fialiek.

Africká fialka patrí medzi obľúbené izbové rastliny najmä vďaka krásnym kvietkom. Vyžaduje však podmienky, ktoré treba dodržať. Ak vám vaše fialky nekvitnú, vädnú alebo sa im inak nedarí, môžete robiť niektoré z nasledujúcich chýb.

Preliatie africkej fialky

Pri polievaní tohto kvetu treba byť opatrný. Fialky vždy zalievame odspodu a nikdy nie na listy.  Kvetináč môžeme postaviť do misky s vodou a keď vsiakne, vrátime namiesto. Korene by nemali zostať stáť vo vode dlho, lebo sú chúlostivé na odhnívanie. Keď koreňový systém začína hniť, prestáva prijímať vodu, preto fialka paradoxne po veľkej zálievke vädne. Medzi každou zálievkou by mal preto substrát mierne obschnúť.

Príliš veľký kvetináč

Fialkam sa najlepšie darí v malých kvetináčoch. Treba na to myslieť pri ich presádzaní. Presádzať stačí raz za dva roky počas jarných mesiacov.

Fialka je vystavená chladu a prievanu

Táto izbová rastlina je tiež chúlostivá na prievan a chladné prostredie. Buďte preto opatrní pri výbere miesta pre vašu africkú fialku. Pri vhodnej voľbe umiestnenia sa vám odvďačí zdravým rastom a krásnymi kvetmi.

Fialky sú vystavené priamemu slnku

Africké fialky neobľubujú priame slnečné svetlo, preto najvhodnejšie miesto pre tento izbový kvet v byte sú parapety orientované na severovýchod, sever alebo východ.

Starostlivosť o fialky

Keďže listy fialky bývajú citlivé na prach, je potrebné ich pravidelne čistiť. Poslúži nám na to napríklad suchý plochý štetec. Suché alebo poškodené listy a odkvitnuté kvety vždy odstraňujeme. Môžu byť totiž zdrojom chorôb a prilákať škodcov.