6 druhov zimných kvetov – II. časť

Prečo by ste sa mali zaoberať pestovaním zimných kvetov, Zimný jazmín, zdroj foto: Pixabay

Prečo pestovať zimné kvety? Možno budete prekvapení, ale nie je to len kvôli kráse. Zimné kvety môžu byť počas chladných mesiacov dobrou potravou pre zvieratá. Prinášame vám 6 druhov zimných kvetov.

Prečo by ste sa mali zaoberať pestovaním zimných kvetov, keď počas zimy všetko ostatné spí? Je na tom čosi viac ako len žiarivé farby, ktoré nám presvetlia studené a chladné dni. Väčšina zimných kvetov je neuveriteľne odolná a ľahko sa pestuje. A navyše môže poslúžiť ako potrava pre zvieratá. Často sú to trvalky, takže nie je potrebné strácať čas opätovnou výsadbou každú sezónu.

Pridanie farieb do zimnej záhrady nemusí zahŕňať iba kvety. Ak žijete v oblastiach, kde sú zimy tuhšie, existuje veľa vždyzelených kríkov a rastlín, ktoré sú obdarené pestrými bobuľami alebo zaujímavými listami aj v zimných mesiacoch. Niektoré kvitnúce rastliny a dreviny sú zdrojom potravy pre vtákov či iné zvieratá, ktoré sa tu držia počas chladných mesiacov. Pridanie zimných, odolných kvetov do záhrady ju obohatí o farby, ktoré v bielej pokrývke vyniknú ako na obrázku.

6 druhov zimných kvetov – I. časť

Zimné sirôtky

Sirôtky sú jedny z mála kvetov, ktoré oplývajú žiarivými farbami. Bežne ich predávajú v kvetinárstvach a patria medzi trvalky. Dávajú prednosť chladnému počasiu pred horúcim sparnom. Neprežijú však ani veľmi silné mrazy a extrémne počasie, ale väčšine odrôd sa v zime darí.

nechtík lekársky
Zdroj foto: Pixabay

Zimný jazmín

Tento zimný klenot má žiarivo žlté kvety, ktoré sa objavujú v najchladnejších mesiacoch. Je to ker, ktorý nie je obzvlášť krásny, ak práve nekvitne. No jeho jasne žlté kvety potešia aj v januári. Tento krík preferuje teplé slnečné lúče a má rád miesta pri skalných stenách a plotoch.

Nechtíkový olej pri zápaloch kože

Nechtík lekársky

Nechtík lekársky (Calendula officinalis) kvitne v lete a na jeseň, ale niektoré odrody sa budú držať až do neskorej jesene. Stáva sa však aj to, že vám v niektorých oblastiach vykvitnú kvety aj v zime. Tento druh rastliny nekvitne po druhýkrát, ale jeho zelené listy dodajú vašej záhrade farbu. Navyše počas prvých zimných dní je tu možnosť urobiť si z listov tejto rastliny horúci čaj.