Postup, ako vyrobiť krásny veniec na dvere

Postup, ako vyrobiť krásny veniec na dvere Zdroj foto: YouTube

Ak si sami radi vyrábate vianočné dekorácie, tak nasledujúci veniec na dvere by ste mali vyskúšať. Postup, ako vyrobiť túto ozdobu nájdete nižšie. 

Opäť jednoduchý recept na výrobu krásneho dekoratívneho venca na dvere. Ako vyrobiť túto ozdobu, sa dozviete krok za krokom vo videu. Najskôr si však treba pripraviť nasledujúce:

  • kartónový papier,
  • nožnice a lepiacu pásku,
  • dve misky na pomoc pri vystrihovaní,
  • tvrdší papier,
  • stuhu z látky z prírodného materiálu,
  • pištoľ s lepidlom,
  • ozdoby, šišky a sušené kvety,

Príklady na jarnú vencovú variáciu

Sušený kvetinový veniec

Tento pekný veniec vám vydrží roky. Navyše vyzerá nádherne, a to po dlhý čas. Na výrobu potrebujete polystyrénový podklad na veniec, sušené kvety ako napríklad levanduľa, slamihovky, slamienky, kvety rebríčka obyčajného, amaranthus, nevestin závoj, nevädza, limonka, plamenník strieborný a podobne.

Ktoré kvety sú vhodné na sušenie

Najznámejšia kvetina je slamienka ( Helichrysum bracteatum). Tento krásny kvietok rôznych farieb je najčastejšou rastlinou, ktorá sa používa na sušenie. Slamienky treba rezať ešte pred úplným vykvitnutím, pretože ďalej rozkvitajú aj po zrezaní. Slamienky si môžete dopestovať aj na svojom záhone. Ak chcete mať bohatú úrodu, je potrebné rezať ich raz za dva dni tak, aby ste nechali nerozkvitnuté púčiky.

Xeranthemum – Tieto obľúbené a často používané letničky na sušenie sa naopak zbierajú, keď sú v plnom kvete.

Levanduľa – Ďalšou známou rastlinou, ktorá sa používa na sušenie, je levanduľa. Vašim vencom či sušenej kytici navyše dodá príjemnú vôňu, ktorá odpudzuje hmyz.

Slamihovka ružová (Helipterum roseum) – Tieto pekné kvietky nenechajte na záhone kvitnúť dlho. Zvyknú totiž vyblednúť na slnečnom svetle. Rovnako ako slamienky aj slamihovky sa po odrezaní vo vlhkom prostredí zatvoria a v suchom naopak vykvitnú.

Limonky (Limonium) – Na sušenie sa dajú využiť aj limonky. Rovnako ako suchokvety, treba ich zbierať v plnom kvete.

Ako sušiť kvety

Určite ich nesmieme sušiť na priamom slnečnom svetle. Kvety totiž strácajú farbu a znehodnotia sa. Na sušenie je vhodná suchá a tmavá miestnosť. Rastliny by sme nemali nahusto poukladať na seba alebo sušiť vo vlhkom prostredí, môžu totiž splesnivieť.