Harmanček ako ľudový liečiteľ nespavosti?

Harmanček ako ľudový liečiteľ nespavosti? Zdroj foto: Depositphotos

Vedeli ste, že najlepší čaj z harmančeka pochádza priamo z čerstvých kvetov? Jeho liečivé účinky poznali už starovekí Egypťania.

Harmanček je bylina, ktorá nás dokáže potešiť nielen svojou chuťou, ale aj svojím vzhľadom. Táto unikátna bylina je však viac ako príťažlivý doplnok do záhrady. Vedeli ste, že ľudia v starovekom Grécku, Egypte a Ríme si ho cenia pre svoje liečivé vlastnosti? Historicky sa táto viacúčelová bylina používala na liečenie rôznych ochorení, od sennej nádchy po menštruačné poruchy. Dnes je najviac známa vďaka svojím sedatívnym účinkom. Pomáha zmierňovať nespavosť a žalúdočné ťažkosti.

Ak máte radi šálku horúceho čaju predtým, kým idete spať, potom musíte vyskúšať čaj z čerstvého harmančeka z vašej záhrady. Sušený je vynikajúci, ale čerstvé kvety dodávajú čaju sladkú kvetinovú príchuť jablka, ktorú môžete dostať priamo z rastliny. Rovnako ak si uvaríte odvar z čerstvých kvetov, jeho účinky budú silnejšie ako zo sušeného harmančeka.

Plody z vašej záhrady, ktoré vás zbavia jedov

Po skončení obdobia kvitnutia ho môžete vysušiť a používať po celý rok. Sušený harmanček, ktorý si doma vypestujete, môžete použiť do bylinkových čajov, alebo naplniť do bylinkových kúpeľových vrecúšok. Jednou zo zaujímavostí harmančeku je, že existujú len dva druhy odrôd tejto liečivej byliny, a to nemecký a rímsky.

Harmanček rímsky

Harmanček rímsky voľne rastie kdekoľvek na vašej záhrade. Je považovaný za burinu, ktorá si môže nájsť ľahko cestu aj na váš záhon. Ak zasadíte harmanček rímsky, nezabudnite pre neho vybrať trvalé miesto alebo zvážiť jeho pestovanie v nádobe. Rastie nízko, takže vytvára pôvabný koberec alebo kvetinovú výplň okolo vyšších rastlín.

Harmanček rímsky

Harmanček rímsky je odrodou s dvojitými kvetmi a nezvykne rásť vo veľkom množstve. Znesie aj suchšiu pôdu.

Treneague

Je známky ako „trávnatý harmanček“, ktorý je nekvetnou odrodou tejto byliny. Vytvára stále zelenú rohož v oblastiach s miernymi zimami. Je vhodný ako náhrada trávnika. Zvláda veľmi dobre sucho.

Bohatstvo a prosperitu prinášajú tieto rastliny, máte ich doma?

Harmanček nemecký

Tento druh je jednoročná rastlina, ktorá dosahuje výšku asi pol metra. Harmanček rastie dosť agresívne, čo znamená, že aj keď je to ročná bylinka, môže sa napriek tomu každoročne vracať.

Rumanček kamilkový

Rumanček kamilkový je nemecká odroda s veľkými kvetmi a vysokým obsahom éterických olejov. Kvitne na začiatku roka ako niektoré odrody a kvety sú obzvlášť voňavé.

Rumanček pravý

Rumanček pravý je vysoko výnosná veľká rastlina, ktorá je menej sladká ako rumanček kamilkový. Kvitne do neskorého leta.