Aké druhy gaštanu poznáme a prečo ho pestovať?

Vypestujte si doma gaštan Zdroj foto: Pixabay

Aj vy máte radi gaštanové pochúťky? Vypestujte si doma gaštan, z ktorého budete mať nielen okrasu, ale aj pôžitok. Aké druhy gaštanu poznáme a prečo ho pestovať?

Gaštan jedlý je jedna z tradičných jesenných plodín. Gaštany pražené na ohni, teplá gaštanová polievka alebo torta s gaštanovým krémom? Aj vy ste hladní? Ak aj vy uvažujete o pestovaní gaštanov, aby ste si mohli dopriať takéto dobroty, rozmýšľate správne.
Plody gaštanu sú nie len výbornou pochúťkou v našich kuchyniach, ale na rozdiel od väčšiny orechov s vysokým obsahom oleja, majú vysoký obsah uhľohydrátov. Sú dobré pre funkciu krvi, kostí a mozgu. A akonáhle vaše stromy začnú tieto plody produkovať, budete mať viac ako dosť, aby ste sa o ne mohli podeliť s priateľmi a so susedmi. Navyše, ak vám ešte stále chýba dôvod na ich pestovanie, stromy gaštanu sú skvelým doplnkom do vašich záhrad a na tradičných trhoch môžete jeho plody predať za slušnú cenu.

Gaštany majú výbornú chuť, ak ich ponecháte pár dní v chladničke. Môžete si z nich dokonca spraviť chutnú nátierku a použiť ju napríklad na cestoviny. Sú vynikajúcou pochúťkou a najlepšie chutia čerstvo opražené na ohni alebo práve uvarené. Ak ste ešte ani jednu z týchto dobrôt neochutnali a pritom ste milovníkom gaštanových pochúťok, neváhajte a začnite.

Vysaďte si netradičné hity záhradkárskej sezóny

Odrody gaštanov, ktoré poznáme:

Najčastejšou chorobou, ktorá postihuje gaštany, sú plesne. Preto si vyberte odrodu, ktorá je voči ním odolnejšia. Tu je niekoľko tipov, aké odrody zasadiť do svojej záhrady:

Dunstan Hybrid

Tento obľúbený kríženec (pôvodne troch čínskych odrôd a amerického gaštana) je odolný voči plesni a je veľmi spoľahlivý. Dunstan produkuje stredne veľké až veľké plody so sladkastou chuťou.

Eaton

Eaton, ďalší americký a čínsky hybrid, býva zmiešaný s treťou japonskou odrodou a je známy svojou odolnosťou. Ak nastane príliš suchý alebo príliš vlhký rok, gaštany bývajú malé. Plody Eatonu sú sladké a dobre sa skladujú.

Colossal

Tento hybrid je japonská a európska odroda, ktorá produkuje pomerne veľké gaštany. Tento druh býva ale náchylný na pleseň.

Mossberg

Je to čínska odroda, ktorá produkuje nielen obrovské gaštany, ale aj  šupky.

Marionia

Táto odroda produkuje veľké gaštany, ale v chladnejších klimatických podmienkach nie je úspešná.