Záhradné jazierko v zime: Čo s rybami a rastlinami?

jazierko zdroj: pixabay.com

Záhradné jazierko je krásnym estetickým doplnkom vašej záhrady. Navyše voda v ňom priťahuje drobné živočíchy, žaby a ďalšie organizmy. Ako pripraviť záhradné jazierko na zimu?

Ryby

 

Pokiaľ chováte v záhradnom jazierku ryby, ešte pred začiatkom mrazov ich môžete vyloviť a premiestniť do akvária umiestneného vo vykurovaných priestoroch. Platí to obzvlášť pre chúlostivejšie druhy rýb. Podľa teploty vody je potrebné voliť kŕmenie. Pokiaľ teplota vody klesne na 10 stupňov Celzia, ryby sa dostávajú do stavu zimnej strnulosti a ich kŕmenie nie je potrebné.

 

Pred nástupom zimy a vylovením rýb odporúčame obmedzenie kŕmenia na minimum, aby ryby prezimovali s prázdnym tráviacim traktom. Pri prenášaní rýb do iného chovného zariadenia dbajte na to, aby teplotný rozdiel medzi jazierkom a zimnou nádržou nebol väčší ako 5 stupňov Celzia. Okrem výlovu a premiestnenia do nádrže podnikneme podobné kroky aj s rybami, ktoré v jazierku zostávajú celoročne.

 

Postupne začneme obmedzovať kŕmenie so znižujúcou sa teplotou vody, čím sa spomalí metabolizmus rýb. Potom, čo ich zhruba týždeň nebudete kŕmiť, je vhodné jazierko vyčistiť. Jedná sa predovšetkým o zbavenie jazierka kalov a nečistôt usadzujúcich sa na dne. Vo veľkých koncentráciách rušia biologickú rovnováhu vo vodnom prostredí natoľko, že ryby môžu uhynúť.

Aké rastliny vysadiť pri vodnej ploche vo vašej záhrade

Vodné rastliny

 

Aké by to bolo záhradné jazierko bez vodných rastlín, všakže? Premieňajú oxid uhličitý na kyslík a zároveň pomáhajú udržiavať základnú biologickú rovnováhu. Tá je mimoriadne dôležitá z hľadiska prevencie rastu rias. Pred zazimovaním záhradného jazierka preveďte dôkladnú kontrolu všetkých vodných rastlín. Odumreté časti ostrihajte, nakoľko pomalý rozklad zeleného materiálu by napomáhal vzniku plynov, ktoré sú pre organizmy žijúce v jazierku nebezpečné. Včasným odstránením zahnívajúcich listov rastlín predídete týmto problémom.

rastliny v jazierku
zdroj: pexels.com

Napadané lístie a iné nečistoty

 

Všetok biologický materiál, ktorý napadá do jazierka, pred zimou odstráňte. Lístie pri svojom rozklade funguje podobne ako hnijúce listy rastlín. V extrémnych prípadoch môže dôjsť až k vzniku čpavku, ktorý všetky ryby v jazierku zahubí. Preto dbajte na čistotu záhradného jazierka pred zimou.

 

Rady na záver

 

Po zastavení kŕmenia rýb a dôkladnom vyčistení je záhradné jazierko kompletne pripravené na zimu. Dobré jazierko by malo mať aspoň metrovú hĺbku, aby ryby mohli byť v takej hĺbke, kde im nehrozí zamrznutie. Pri silných mrazoch dbajte na včasné vysekanie otvorov na zamrznutej hladine. Zabezpečíte tak dostatočný prívod kyslíka, ktorý ryby potrebujú aj napriek tomu, že sú v stave zimnej strnulosti. V prípade, že sa teplota vzduchu na dlhšiu dobu dostane cez 10 stupňov Celzia, ryby začnú byť aktívnejšie a je vhodné ich mierne prikŕmiť.