Rady, ako dostanete do záhrady deti v každom veku

ako dostanete do záhrady deti zdroj: pexels.com

Dostaňte deti od počítačov a nalákajte ich na čerstvý vzduch do záhrady. Poradíme vám, ako dostanete do záhrady deti v každom veku.

Počítačová doba. Deti sa kedysi neustále hrali vonku na uliciach, v záhradách, v prírode. Dnes je to celkom inak. Svoj voľný čas trávia prevažne pri počítačoch, so smartfónmi alebo tabletmi v rukách. Niekoľko hodín denne. Že to nie je to najlepšie pre ich duševné ani fyzické zdravie a rozvoj asi netreba dvakrát zdôrazňovať. Pobyt v prírode a na čerstvom vzduchu dokáže s ľudskou mysľou i telom doslova zázraky a pôsobí ako blahodarný elixír života. No ako nalákať deti do záhrady?

 

Batoľatá a predškoláci

 

Najmenšie deti nalákate do záhrady najľahšie. Prirodzene, majú rady pohyb a niekedy máte pocit, že idú na nejaký tajný generátor, pretože sa nezastavia ani na chvíľu. Pri batoľatách a predškolákoch dávajte ale veľký pozor na adekvátne oblečenie do každého typu počasia, aby im pobyt na záhrade viac neuškodil ako pomohol.

 

Dovoľte najmenším deťom asistovať vám pri prácach v záhrade. Nečakajte bohvieako veľkú pomoc, ale zmysel je úplne niekde inde. Nebráňte najmenším pomáhať vám pri upratovaní jesenného lístia či zbere plodín. V zime si s detičkami vychutnáte kŕmenie vtáčikov v krmítkach alebo odpratávanie snehu.

dieťa v záhrade
zdroj: pexels.com

Školáci

 

Školáci tiež radi chodia vonku a do záhrady. Samozrejme, na niektoré výnimky. Aby sa im pobyt v záhrade páčil čo najviac, musíte ukojiť ich túžbu po poznaní. Dávkujte im základné vedomosti o jednotlivých rastlinách, kvetoch, stromoch, hmyze či vtáčikoch. Majte s nimi trpezlivosť, odpovedajte im na zvedavé a častokrát nezmyselné otázky. Dobrý tip: v prípade priaznivého počasia navrhnite svojmu školákovi učenie či spracovanie domácich úloh vonku v záhrade. Uvidíte to nadšenie!

15 záhradných prvkov, ktoré budú vaše deti zbožňovať

Deti v puberte

 

Najťažšie bude dostať do záhrady deti v pubertálnom veku. Majú už svoje starosti, pobytu v záhrade neprikladajú nejaký väčší význam. To sa môže ľahko zmeniť, chce to len dávku vašej kreativity a snahy. Má vaše dieťa rado spoločenské hry? Tak prečo ho nepozvať zahrať si ich do záhrady. Víkendové raňajky v rodinnom kruhu či podvečerné letné posedenia s priateľmi a členmi rodiny. Opekačky alebo grilovačky zaručene budú sláviť úspech. To všetko môže deti v pubertálnom veku nadchnúť natoľko, že čas strávený v záhrade nebudú považovať za nezmysel. Skvelý tip: ak máte v záhrade na to priestor a podmienky, zabezpečte hojdaciu sieť a uvidíte, ako si v nej bude pohodu užívať váš pubertiak!