Pripravte si čipsy z kelových listov, nebudete ľutovať

čipsy z kelových listov Zdroj foto: Pixabay

Nasledujúci recept je jednoduchý a predstavuje zdravší variant maškŕt, ktorým často neodoláme. Navyše čipsy z kelových listov sú chutné. Presvedčte sa na vlastné chuťové poháriky.

Máte radi nezdravé pochúťky, s ktorými si zvyknete spríjemňovať voľné chvíle? Čo tak čipsy nahradiť zdravším variantom? Prezradíme vám recept.

Na čipsy z kelových listov budeme potrebovať

Niekoľko listov kelu kučeravého

Olivový olej

Soľ

Koreňovú alebo bylinkovú zmes podľa chuti

Papier na pečenie

Plech na pečenie

Tento kvet vám v ponurých zimných dňoch rozžiari záhradu (i náladu)

Postup:

Kelové listy umyjeme, necháme osušiť  a zbavíme stoniek. Natrháme na menšie kúsky rovnakej veľkosti. Potom ich rozložíme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Listy treba rozmiestniť na plechu tak, aby sa nedotýkali. Potom zľahka potrieme olivovým olejom a osolíme. Môžeme posypať zmesou korenia alebo byliniek. Záleží od chuti. Plech vložíme cca na trinásť minút do rúry vyhriatej na 160 °C. Keď budú listy chrumkavé, vyberieme.

Prečo práve kel?

Kel je považovaný za jednu z najviac výživných potravín na planéte vďaka množstvu vitamínov, minerálov a antioxidantov. Napríklad 67 gramov surového kelu obsahuje 684% dennej hodnoty pre vitamín K, 206% pre vitamín A a 134% pre vitamín C. Kel tiež obsahuje vlákninu, ktorá podporuje trávenie a pomáha predchádzať zápche. Vďaka antioxidantom čistí organizmus a najmä črevá. Kel posilňuje imunitný systém a cení sa i jeho schopnosť znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Ak vás teda trápi vysoký cholesterol, pite kelovú šťavu aspoň dvakrát denne.