Tento kvet vám v ponurých zimných dňoch rozžiari záhradu (i náladu)

Tavolín zimný - kvet zdroj: pixabay.com

Bojovník, ktorému nevadí mráz ani sneh. Rozžiarte svoju záhradu i náladu aj v ponurom zimnom období. Tento kvet môžete vysádzať aj do kvetináčov, pozdĺž chodníkov či do trávnika, ktorý ste pred zimou pokosili nakrátko.

Malý ale silný

 

Záružlie, sasanka či poniklec. Do rovnakej čeľade iskerníkovitej patrí aj tavolín zimný. Ide o zimné rastliny, veľmi pekné, no zároveň jedovaté. Tavolín je jedovatý vo všetkých svojich častiach, no nemusíte sa báť – dotyk pri sadení alebo zbere semien vám neublíži.

Tavolín zimný je v plnom rozpuku ešte pred príchodom jari. V období, keď drvivá väčšina všetkých rastlín ešte sníva sen počas zimného spánku. Je to maličký kvet, napriek tomu nesmierne silný. Nerobí mu problém mráz ani snehová perina.

V momente, keď zacíti potrebu rozkvitnúť, niekedy je to už v polovici januára, niekedy vo februári, inokedy začiatkom marca, nenájde sa nič čo by ho zastavilo v raste. Po vykvitnutí rozžiari vašu záhradu nádhernou žltou, resp. zlatou farbou. Pohľad na rozkvitnutý tavolín zimný vám zaručene spríjemní čakanie na príchod jari.

Tavolín zimný
zdroj: pixabay.com

Chráni sa voskovým povlakom

 

Tavolín zimný je vysoko odolný proti nepriazni počasia. V prípade dažďa, snehu, hmly či hlbokého tieňa zostávajú puky kvetov pevne uzavreté ako nejaká kapsula. Chránené sú voskovým povlakom, po ktorom sa voda kĺže a nezmáča ich. To je tajomstvo ich odolnosti.

V momente, keď sa na uzavreté kvety tavolína zimného usmejú slnečné lúče, otvoria sa doširoka cca. trojcentimetrové kvety a zaplavia vašu záhradu zlatistým jasom. Kvety tavolína zimného sú spočiatku citrónovo žlté, postupom času ich farebný odtieň tmavne. Zo stredu kvetov vykukujú zlaté tyčinky plné sladkého nektáru, ktorý je lákadlom pre opeľovačov. Najneskôr v júni už tavolín neuvidíte.

Dlhší život pre kvety: Jednoduchý recept

Ako pestovať tavolín?

 

Základom je kvalitne priepustná pôda. Vyhnite sa piesočnatej, tá by mu neposkytovala dostatok živín. Dobrou voľbou je bežná záhradná zemina, občas doplnená o kvalitný kompost.

Tavolín nemá cibuľky, ale hľuzky. Kupujeme také, ktoré nie sú na prvý pohľad vysušené. Vysádzame ich v septembri – októbri v odstupoch asi 8 cm a do hĺbky zhruba 4 cm. Výber miesta je len na vás. Najlepšie vysadiť ich na miesta, kam máte dobrý výhľad, aby vás pohľad na tavolín potešil v ponurom závere zimného obdobia.

Tavolín zimný môžete vysádzať aj do kvetináčov, pozdĺž chodníkov či do trávnika, ktorý ste pred zimou pokosili nakrátko. Vďaka plytkej výsadbe a krátkym koreňom môžete tavolínom rozžiariť miesta pod krovinami, ružami či okolo kmeňov mohutných opadavých stromov. Pod stálezelenými je príliš sucho a veľký tieň.