Vysaďte si netradičné hity záhradkárskej sezóny

Vysaďte si netradičné hity tohtoročnej záhradkárskej sezóny Zdroj foto: Pixabay

V súčasnosti je v ponuke množstvo odrôd, ktoré je možné mať vo vašej záhrade. Ak sa neviete rozhodnúť, vysaďte si tieto netradičné hity.

Čas vysádzania stromčekov alebo ovocných kríkov je po roku opäť tu. Chcete obohatiť vašu zelenú oázu o nové druhy? Vyskúšajte a vysaďte si naše tipy.

Tradičné i netradičné hity

V súčasnosti sa najmä vďaka prospešným účinkom na naše zdravie vracia do módy moruša čierna.Tento ovocný strom sa už pred tisícročiami pestoval vo východnej Číne nielen kvôli ovociu plnom antioxidantov, ale aj ako potrava pre priadku morušovú – motýľa, z ktorého sa získava pravý hodváb. Moruši sa darí najmä v teplejších oblastiach a na slnečných miestach. Má radšej zem plnú živín.

Ďalším netradičným stromom, ktorý môže rásť aj vo vašej záhrade je kustovnica čínska. Má liečivé účinky a ovocie nazývané vo východných krajinách goji (plody dlhovekosti v preklade) je cenené pre svoj vysoký obsah stopových prvkov a vitamínov. Zvyšuje tiež vitalitu, posilňuje imunitný systém, správnu funkciu obličiek a životnú silu. Kustovnica sa dá pestovať aj v oblastiach, kde hrozí mráz. Nevadí jej teplota do – 25 °C. neobľubuje premočenú pôdu, ale inak sa jej bude dariť takmer všade.

Plody kustovnice čínskej
Plody kustovnice čínskej, zdroj foto: Pixabay

Medzi zabudnuté dreviny, ktoré sa opäť stávajú trendom, patrí určite tiež mišpuľa nemecká. Plody z tohto stromu chutia najlepšie po prvých mrazoch. Mať mišpuľu vo svojej záhrade ocenia najmä tí, ktorí majú problém s cholesterolom. Ovocie obsahuje veľa vápnika, draslíka a horčíka, vitamín B a C. Mišpuľa miluje teplejšie oblasti a vápenatejšiu pôdu. Jej výhodou je, že býva odolná takmer voči všetkým škodcom.