Ako sušiť slivky? Vyskúšajte náš recept

Ako sušiť slivky? Vyskúšajte náš recept Zdroj foto: Pixabay

Ak nemáte k dispozícii sušičku, nemusíte sa sušených sliviek vzdávať. Ako sušiť slivky, aby si zachovali čo najviac živín.

Jeden z obľúbených spôsobov, ako uchovať úrodu ovocia aj počas zimných mesiacov, je sušenie. Treba však vedieť niekoľko zásad, aby sa vám sušené ovocie nepokazilo.

Ako sušiť slivky?

Najvhodnejšou sortou na sušenie je slivka domáca. Plody by sa mali nechať čo najdlhšie na strome, kde sa už predsušia a začínajú vráskovatieť. Na sušenie použijeme len zdravé ovocie. Odstopkované slivky umyjeme a ukladáme na mriežky, ktoré vložíme do rúry. Tie si môžeme zhotoviť napríklad z pletiva. Slivky na mriežkach musíme viackrát premiestniť a prevracať.

Tieto prekvapivé potraviny vám pomôžu s pálením záhy

Ovocie sušíme najskôr pri nízkej teplote do 60 °C, aby plody nepopukali a nepustili šťavu. Len čo sa slivky začnú scvrkávať, teplotu pozvoľne zvyšujeme na 80 až 90 °C. Mriežky premiestňujeme, slivky prevraciame a potriasame. Sušíme ich tak dlho, kým po stlačení nepúšťajú šťavu a sú vláčne. Sušenie sa môže raz aj viackrát prerušiť bez vplyvu na akosť.

Usušené slivky rozložíme na papier a po dvoch dňoch plníme do vhodných obalov a uskladňujeme. Z jedného kilogramu čerstvých sliviek získame asi 1/4 až 1/3 kg sušených sliviek. Sušenie trvá 10 až 18 hodín podľa zrelosti ovocia.