Chutný aj zdravý. Vypestujte si koriander

koriander zdroj: pixabay.com

Pestovanie koriandru je jednoduché. Možné je ako v záhradke, tak aj v kvetináči na parapete. Čerstvými listami koriandru skvele ochutíte orientálne jedlá a výrazne aromatické semienka sladkastej chuti sa pridávajú do omáčok, dezertov či domáceho chleba. Poradíme vám ako pestovať koriander.

 

Ako pestovať koriander

 

Semienka koriandra zasievame od jari do jesene. Pokiaľ chcete používať aj listy, odporúča sa hustejšie vysievanie. V prípade, že plánujete koriander pestovať najmä pre semienka, odporúča sa vysievanie do riadkov. Semienka koriandra sú silne aromatické a majú sladkastú chuť. Využívajú sa podrvené aj celé na dochucovanie slaných omáčok, sladkých jedál a dezertov, tiež pečiva či domáceho chleba.

 

Koriander dorastá do výšky 60 cm. Odporúča sa pestovať v priepustnej, výživnej pôde s dostatkom vlahy a vápnika. Vhodné je pestovať koriander na slnečnom a vzdušnom mieste. Nielen v záhradke, ale aj v kvetináči na okennom parapete. Koriander neznáša mráz, na to je potrebné si dať pozor.

40 byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, č. 2

 

Koriander a jeho využitie

 

Niečo z využitia koriandru už bolo naznačené, najmä čo sa semienok týka. Vo veľkej miere sa využíva v ázijskej kuchyni. Čerstvé listy koriandra sa skvele hodia do orientálnych mäsových pokrmov. Koriander sa používa ako prísada do čatní, polievok či restovanej zeleniny. Aby nedošlo k znehodnoteniu koriandra a stratu výživných účinkov, je vhodné používať ho na konci tepelnej úpravy, resp. až po jej ukončení ako ozdobu pokrmu.

 

Koriander má v kuchyni široké využitie. Vhodný je na sendviče, do jednohubiek alebo zeleninových šalátov. Semienka koriandra majú pozitívne účinky na zdravie. Pomáhajú proti plynatosti, bolestiam brucha, pomáhajú proti kŕčom a majú tiež mierne antiseptické účinky. Pri problémoch s trávením je vhodné užívať nálev z lyžičky podrvených semienok koriandra.

koriander semienka
zdroj: pixabay.com

 

Pozor na škodcov

 

Ak si chcete užívať pozitívne zdravotné účinky koriandru či skvelú chuť jedál doladenú touto skvelou rastlinkou, dávajte si pozor na škodcov. V prípade pestovania koriandra v záhradke hrozí napadnutie voškami. V žiadnom prípade nepoužívajte chémiu, skúste čistú vodu. Svilušky snovacie zas napádajú bylinku pestovanú v interiéri. V prípade napadnutia týmto druhom škodcov stačí dať rastlinku na čerstvý vzduch a svilušiek sa zaručene zbavíte.