Izbové rastliny, ktoré sú jedovaté pre naše deti

Izbové rastliny, ktoré sú jedovaté Zdroj: www.pixabay.com

Buďte opatrní a dajte si pozor na nasledujúcu bytovú zeleň. Prezradíme vám tiež, ako sa otrava prejavuje a čo v tom prípade treba robiť a ktoré izbové rastliny sú jedovaté pre naše deti a domáce zvieratá.

Izbové rastliny dokážu spríjemniť náš domov, no pozor však. V domácnostiach, kde sú malé deti a štvornohí maznáčikovia, si treba dať záležať aj akú zeleň si zvolíme na pestovanie. Ktoré rastliny sú jedovaté a predstavujú nebezpečenstvo?

Difenbachia (Dieffenbachia)

Táto rastlina patrí medzi najnebezpečnejšiu zeleň bežne pestovanú v domácnostiach. Okrem vážnych zdravotných komplikácií, ako je napríklad popálenie hrdla a jazyka, vracania, opuchov, môže spôsobiť ťažkosti pri dýchaní až smrť udusením. Preto, ak máte doma malé deti či domácich maznáčikov, radšej sa pestovaniu difenbachie vyhnite.

Brečtan (Hedera)

Nebezpečná pre našich najmenších je i táto vždyzelená rastlina. Brečtan má všetky svoje časti jedovaté a ich konzumáciou môže dôjsť k otrave, ktorá sa prejavuje bolesťami hlavy, nevoľnosťou, vracaním a hnačkou.

Čítajte aj: Chcete, aby vám kaktusy zakvitli? Vyskúšajte tento trik

Filodendron (Philodendron)

Podobne symptómy otravy má i potosovec, ktorý okrem vracania dokáže podráždiť sliznicu a kožu.

Aglaonéma (Aglaonema)

Opatrnosti nie je nikdy dosť ani pri pestovaní aglaonémy. Môže mať na svedomí podráždenie pokožky a poruchy srdcového rytmu.

Antúrium (Anthurium)

Medzi veľmi nebezpečné sa radí i antúrium. Pri požití akejkoľvek jeho časti dochádza k podráždeniu sliznice, sťaženému prehĺtaniu, vracaniu. Môžu sa objaviť i ťažkosti pri dýchaní a dusenie.

Cyklámen (Cyclamen)

Najnebezpečnejšie sú hľuzy tejto rastliny. Otrava sa prejavuje hnačkou a kŕčmi v bruchu. Ak sa vaša pokožka dostane do kontaktu so šťavou cyklámenu, môže vyvolať vyrážky a podráždenie pokožky.

Krotónovec (Codiaeum)

Šťava z tejto rastliny spôsobuje pľuzgiere a ekzémy. Pri jej požití dochádza k podráždeniu sliznice či vracaniu.

www.pixabay.com

Sansevieria (Sansevieria)

Vyvoláva podráždenie tráviaceho traktu, vracanie, bolesti hlavy a brucha.

Ľuľok ozdobný (Solanum capsicastrum)

Obsahuje jedovatý alkaloid solanín. Po konzumácii listov alebo jeho bobúľ sa dostavia pocity škriabania v hrdle, bolesti brucha, nevoľnosť a vracanie.

Amarylka (Amaryllis)

Kvety amarylky nás vedia potešiť svojou krásou, no jej pestovanie radšej zvážte. Spôsobuje nevoľnosť, hnačky, vracanie a bolesti brucha.

Čo robiť, ak máme podozrenie na otravu?

Ak by došlo k prehltnutiu časti rastliny, majte vždy po ruke živočíšne uhlie. V žiadnom prípade nepodávajte mlieko. Je to mýtus, ktorý spôsobí viac škody ako úžitku. Mlieko v tráviacom trakte totiž podporuje vstrebávanie jedovatých látok. Ak sa u dieťaťa alebo dospelého prejavia príznaky otravy, určite ihneď vyhľadajte lekára. Predtým sa však pokúste zistiť k požitiu akej rastliny došlo a aké množstvo z nej dieťa prehltlo. V prípade otravy domácich zvierat vyhľadajte zverolekára a v žiadnom prípade im nepodávajte lieky určené pre ľudí.

Tip na záver, ktorý odláka vašu mačku od ostatných rastlín: Vysaďte jej do nádoby trávu, ktorá jej pomáha tráviť a zvyšná izbová zeleň ju nebude zaujímať.