Ako prilákať motýle a vtáčiky do záhrady

ako prilákať motýle a vtáčiky do záhrady zdroj: pixabay.com

Sú to najlepší priatelia každého záhradkára! Nielenže vašu záhradku oživia, ale navyše sú prirodzenou zbraňou, ako udržať škodcov na uzde. Ako prilákať motýle a vtáčiky do záhrady?

Žiadna záhradná ozdoba, dekorácia či exotická výsadba neoživí vašu záhradu s takou účinnosťou ako prítomnosť vtákov a motýľov. Nielen, že vašu záhradu ochránia pred škodcami, ale ako bonus vám prinesú do záhrady pohyb, zvuk a farby, skrátka život! Existuje niekoľko jednoduchých tipov, ako prilákať vtáky a motýle do záhrady.

Tipy ako prilákať motýle a vtáčiky do záhrady

Dajte im pohodlie, ktoré potrebujú

Rovnako ako aj my, vtáky i motýle potrebujú tiež svoje pohodlie. To znamená jedlo, vodu, úkryt a bezpečné miesto na vychovávanie rodiny. Kvety poskytnú nektár a semienka, listnatá výsadba poslúži ako letné prístrešie a výborné miesto na rozmnožovanie, ihličnany zas poskytnú bobule a celoročné prístrešie.

Spríjemnite im prostredie

Pridajte do svojej záhrady ďalšie rastliny na vytvorenie baldachýnu kvetov, stromov, kríkov či viniča. Kolibríky a motýle uprednostňujú kvety bohaté na nektár, lobélie, chryzantémy, stračonôžku, penstemon, šalviu, železník či klinčeky. Odrody kríkov s kvetmi bohatými na nektár ako napríklad levanduľu, rozmarín, fuchsiu, kalinu, skalník či budleju. Kŕdle semiačka jediacich vtáčikov nalákate na lentičky ako sú slnečnice, cleome, aksamietnice či cínie. Nezabudnite na potešenie v podobe astry, krásnoočka, echinacey, ježibaby modrej, zlatobyľu, rozchodníkovca či glejovky a rôznych prírodných tráv.

motýľ na kvete
zdroj: pexels.com

Vytvorte im stanovištia

Nakonfigurujte vo svojej záhrade niekoľko slnečných miest so špinou a kameňmi. Vtáčiky sa na týchto stanovištiach budú zbavovať prachu a motýle za prídu vyhrievať na kamene.

Priestor na let

Pri navrhovaní vašej záhrady myslite na plán letu. Myslite na to, aby vtáky a motýle mali dostatočný letový priestor a ľahký prístup k rastlinám.

Ako ochrániť vinič pred hladnými vtákmi

Krmítka pre vtáky

Vtáky sa budú radi do vašej záhrady vracať, pokiaľ sa v nej dobre najedia. Krmítka nie sú teda rozhodne na škodu. Musia byť dobre umiestnené, vo výške jedného až troch metrov.

Osvieženie

Unavené vtáčiky či motýle privítajú osvieženie. Niekoľko skál vystupujúcich nad hladinu vody bude pre nich dostatočným lákadlom. Fontány či rybníky ich budú lákať, pokiaľ do nich umiestnite niekoľko nad hladinu vystupujúcich kameňov. Dbajte na to, aby mali k týmto vodným zdrojom otvorený letový priestor bez prekážok.