Spoznajte päť druhov netradičných tulipánov

5 druhov netradičných tulipánov Zdroj foto: Pixabay

V súčasnosti sú čoraz viac populárne botanické cibuľoviny. Ich pestovanie má totiž veľa výhod. Predstavíme vám päť druhov netradičných tulipánov.

Sú síce menej náročné, ale to im na kráse neuberá. Navyše sú nenáročné, nemusíte ich presádzať a rozmnožujú sa sami (generatívne, t.j. prostredníctvom semien). Reč je o botanických cibuľovinách. Tieto kvety voľne rastú v prírode, preto sú odolnejšie  voči chorobám. Práve vďaka svojej nenáročnosti sa stávajú neodmysliteľnou okrasou mnohých záhrad.

Aby vám divoké tulipány krásne kvitli

Častou chybou pri pestovaní cibuľovín je, že ich vysádzame do čerstvo pohnojenej zeme. To spôsobuje, že tulipány nekvitnú, ale iba rastú. Cibuľa je tak náchylná na choroby a horšie prezimuje.

Rovnako častou chybou je, že cibuľovinám príliš skoro po odkvitnutí odstránime ešte zelené listy. Po odkvitnutí kvetov je potrebné odstrániť len semenníky, ale listy až keď zoschnú a zožltnú.

Ako množiť rastlinku bohatstva zamiokulkas?

Ktoré odrody tulipánov si vybrať

Botanické tulipány a cibuľoviny najviac vyniknú v skupinkách po 5 až 6 cibúľ na plnom slnku. Zvoľte viac priepustnú pôdu, aby nedošlo k jej premokreniu. Tu sú typy tulipánov, ktoré môžu byť krásnou súčasťou vašej kvetinovej záhrady.

Tulipa kaufmanniana

Tento tulipán kvitne od marca do apríla a rastlina je vysoká 15 až 30 cm. Vnútorné okvetné lístky majú inú farbu ako vonkajšie, preto sú tieto kvety veľmi obľúbené a pekné vyniknú vo vašej záhradke.

Tulipa kaufmannia
Tulipa kaufmanniana, zdroj foto: Pixabay

Tulipa chrysantha

Táto rastlina rastie do výšky 15 cm a vyznačuje sa kopijovitými listami. Kvety sú veľké žltej farby a zvonku červené. Tieto tulipány vás potešia svojimi kvetmi najmä v apríli.

Tulipa chrysantha
Tulipa chrysantha, zdroj foto: Pixabay

Tulipa tarda

Tento tulipán má na každom kvetnom stvole viacero kvetov nádhernej žltej farby. Vyrastie do výšky najviac 15 cm.

Tulipa tarda
Tulipa tarda, zdroj foto: Pixabay

Iris reticulata

Pri vysádzaní kvetinovej záhradky určite netreba zabudnúť na tento kvietok. Máva najčastejšie fialovú alebo príjemne modrú farbu.

iris reticulata
Iris reticulata, zdroj foto: Pixabay

Tulipa humilis

Môže narásť až do výšky 25 cm. Jeho kvety sú menšie, prevažne ružovej alebo fialovej farby.

Tulipa humilis
Tulipa humilis, zdroj foto: pixabay