Rebríček obyčajný nielen pre krásu a liečivé účinky

rebríček obyčajný zdroj: pixabay.com

Mnohé z obľúbených rastlín, ktoré sa v hojnej miere nachádzajú v záhradách, začali svoju životnú púť ako divo rastúce kvety vo voľnej prírode. Rebríček obyčajný je jednou z nich. Navyše má bohatú históriu a významné postavenie medzi liečivými bylinami. V našich končinách ho poznáme tiež ako myší chvost.

Rebríček obyčajný pochádza zo severnej pologule. Je to odolná rastlina, ktorá sa dokáže prispôsobiť širokému spektru poveternostných i pôdnych podmienok. Aj vďaka tomu je táto rastlina veľmi obľúbená u záhradkárov.

 

História

S rebríčkom obyčajným sa spája niekoľko historických “perličiek”. Napríklad starovekí Briti verili, že spanie s listami na očiach dáva človeku schopnosť vidieť do budúcnosti. Číňania si rebríček spájali so šťastím. Pre Navajov to bola jedna z posvätných bylín a domorodci ju považovali za očistnú bylinu. Rebríček bol považovaný aj za kúzlo lásky a spájaný s bohyňou Venušou. Mladé ženy spávali s listami rebríčka pod vankúšom a snívali o svojom budúcom mužovi. Námorníci či vojaci verili v magické účinky rebríčka, ktorý mal od nich odvrátiť zlo a podporiť bezpečný návrat domov.

40 byliniek, ktoré skvele dochutia jedlá, č. 8

Rebríček obyčajný: Liečivé účinky

Rebríček obyčajný bol odjakživa považovaný za dôležitú súčasť prírodnej bylinnej farmácie. Má latinský názov Achillea Millefolium podľa starovekého gréckeho hrdinu trójskej vojny Achillesa. Tradovalo sa, že rebríček používal na hojenie rán z bojov a to nielen on, ale i jeho vojaci. Čaj z kvetov a listov sa používal na zmiernenie bolestí žalúdka a uvoľňoval úzkosť. Mleté listy zmiešané s vodou sa používali ako pasta na zmiernenie spálenia slnkom, na kožné vyrážky či kožné ochorenia. Čerstvé listy sa žujú na zmiernenie bolesti zubov.

rebríček obyčajný
zdroj: pixabay.com

Pestovanie

Rebríček obyčajný poznáme najčastejšie v bielom či žltom kvete. Existujú aj verzie ružovej, levanduľovej, červenej či korálovej farby. Rebríček obyčajný je jednoduché pestovať, pretože sa mu darí v širokej škále podmienok. Uprednostňuje tie slnečné a priemernú, dobre odvodnenú pôdu. Má silný koreňový systém, ktorý rozkladá ťažkú hlinu a stabilizuje svahy. Dobre znáša sucho. Má tiež schopnosť ťažiť živiny z pôdy. Hlboký koreňový systém zhromažďuje množstvo látok nachádzajúcich sa hlboko v zemi a privádza ich na povrch, z čoho môžu ťažiť rastliny s plytším koreňovým systémom. Rebríček obyčajný zbiera z pôdy fosfor, meď a draslík a prináša ich na povrch. Je výborný na čistenie pôdy. Zbiera látky ako olovo či ťažké kovy, čo je výborné pri čistení v okolí stavenísk alebo skládok odpadov. Následne je potrebné ich vykopať a zodpovedne zneškodniť, aby nedošlo k rekontaminácii pôdy.

Rebríček je ľahké pestovať, je užitočný v mnohých smeroch a dýcha z neho krásny kúsok histórie. Pre tieto prínosy určite stojí za zváženie jeho zaradenie do vašej záhrady.