5 krokov, ako založiť záhradné jazierko

záhradné jazierko zdroj: pexels.com

Založiť záhradné jazierko si môžete jednoducho, lacno a rýchlo. Stačí sa držať nasledujúcich piatich krokov.

Vykopte jamu na záhradné jazierko

Máte vybraté miesto, na ktorom chcete záhradné jazierko mať. Vyhrňte si rukávy a poďme do práce. Obvod plánovaného záhradného jazierka je potrebné označiť si stĺpikmi či špagátom. Začneme hĺbiť jamu pomocou lopaty do potrebnej hĺbky.

hĺbenie jamy na záhradné jazierko
zdroj: pexels.com

Úprava stien

Druhým krokom je úprava stien záhradného jazierka. Je vhodné napríklad s použitím piesku a zeme vymiešať blato a omiesť ostré časti stien. Počkáme, kým blato zatvrdne a potiahneme spodnú fóliu. Následne na spodnú fóliu umiestnime hrubšiu netkanú textíliu.

 

Originálna dekorácia zo záhrady do domu

Napúšťanie vody

Vrchnú fóliu sa odporúča položiť počas slnečného dňa. Pomocou kameňov a štrku dokážeme modelovať brehy záhradného jazierka. Jazierko napustíme doplna vodou a je dôležité nechať ho niekoľko dní odstáť.

napúšťanie vody do záhradného jazierka
zdroj: pixabay.com

Dekorácia

Určite nechcete jazierko v štýle jama plná vody. Chcete, aby bolo okrasou vašej záhrady. Preto je tento krok veľmi dôležitý. Môžete nasadiť prvé ryby, neskôr aj prvé rastliny. Skvelou možnosťou sú rôzne fontánky, skalky či vodopády. Je to len na vašich preferenciách a kreativite, ako si to vyzdobíte.

záhradné jazierko
zdroj: pixabay.com

Starostlivosť o záhradné jazierko

Údržba záhradného jazierka je dôležitá najmä po zime. Na jar je dobré orezať rastliny, ktoré nevyzerajú dobre a následne nasadiť nové. Pravidelne je potrebné jazierko zbavovať všetkých nečistôt, lístia a podobne. Kvalitná starostlivosť o zahŕňa aj občasné vypustenie časti vody, ktorú môžeme použiť napríklad na poliatie záhradky a dopustenie čerstvej vody.

TOP 5 trendov pre vašu záhradu na tento rok

 

Niekoľko dobrých tipov na záver

Pravidelne kŕmte svoje ryby v záhradnom jazierku. V prípade, že do 5-10 minút neskonzumujú krmivo, očistite jazierko od týchto zvyškov. Ak chcete mať záhradné jazierko v prevádzke aj v zime, je nevyhnutný ohrievač vody. V prípade, že sa vaše záhradné jazierko nachádza v blízkosti stromov, aby ste nemuseli neustále odstraňovať opadané listy z vody, zvážte ochrannú sieť.