2 metódy, ako vysadiť mach vo vašej záhrade

sadíme mach Zdroj foto: morningchores.com

Prvá vec, ktorú potrebujete vedieť, keď sadíte mach vo vašej záhrade, je, že existujú dva spôsoby.

V predchádzajúcom článku sme si hovorili o tom,  akou zvláštnou rastlinou je mach. V nasledujúcich riadkoch si povieme, ako sa dá táto netradičná rastlina vysadiť aj vo vašej záhrade.

Sadíme mach, ktorý si prenesieme z obchodu alebo lesa

Mach si môžete kúpiť  alebo preniesť z lesa a vysadiť ho na váš pozemok. Podobne ako pri iných rastlinách vo vašej záhrade. Táto metóda je jednoduchá a rýchla.  Ak sa budete oň starať, vydrží vám dlho.

Na druhej strane nákup machu nemusí byť lacnou záležitosťou a nedostanete ho v každom záhradkárstve.  Ak nemáte  šťastie, že vo vašom okolí žije pestovateľ machu, musíte si objednať svoj mach a nechať si ho poslať.

V prípade, že si mach donesiete z voľnej prírody, hrozí, že si vyberiete nesprávny druh a nemusí sa vám prijať. Takisto môžete narušiť rovnováhu v lese a poškodiť životné prostredie.

Tiež, ak je vaším cieľom pokryť skaly a vyplniť trhliny s machom vo vašej skalke, nemusí to byť najlepšia metóda. Rastlina, ktorú ste preniesli z iného prostredia, si nemusí na to nové zvyknúť.

Sadíme mach, ktorý si sami vyrobíme

Táto metóda je vhodná, ak chcete machom pokryť kamene vo vašej skalke. A tiež je omnoho lacnejšia. Tvorba machu je pomerne jednoduchá. Všetko, čo musíte urobiť, je zmiešať hrsť machu s odstátou vodou. Tieto ingrediencie treba rozmixovať v mixéri. Získate tekutinu, ktorou môžete natrieť kamene vo vašej záhrade.  Keďže mach sa šíri spórami, v podstate tak naočkujete pôdu alebo povrch kameňov spórami machu.

mach
Zdroj foto: morningchores.com

Do vody môžete pridať bielok alebo jogurt, aby sa vám machová tekutina lepšie prichytila na povrch. Pozor však, môže to podporiť vznik plesne.