9 spôsobov, ako udržať izbové rastliny šťastné

ako udržať izbové rastliny šťastné zdroj: pexels.com

Či ich máte doma celoročne, alebo ich len dávate dnu v období silných mrazov, na tom nezáleží. Izbové rastliny rozžiaria každý interiér. Ale musí byť o ne dobre postarané, aby šťastím žiarili aj rastliny samé.

Odborníci sa zhodli na 9 spôsoboch, ako udržať vaše izbové rastliny šťastné:

Slnko

Dajte izbové rastliny na najslnečnejšie miesto, ktoré máte k dispozícii. V prípade potreby presuňte izbové rastliny za svetlom. Väčšina izbových rastlín neprosperuje v severnom okne, pretože potrebujú viac slnka. Najlepším riešením je položiť ich do blízkosti okna smerom na východ.

Menej vody

Vädnúce, schnúce či žltnúce listy na izbových rastlinách. Dobre to poznáte? Môže to mať dve príčiny – málo vody alebo veľa vody. Častejší je prípad číslo dva. Prílišná snaživosť v tomto prípade môže byť viac na škodu ako na úžitok a aj v tomto prípade platí, že menej je niekedy viac.

Plánujete zakladanie trávnika? Na toto nezabudnite

Vlhkosť

Zvážte zvlhčovač vzduchu, ak sa vám zdá príliš sucho. Najmä počas zimnej vykurovacej sezóny. Zaujímavou alternatívou je stolový zvlhčovač, ktorý smeruje vlhký vzduch priamo smerom k rastlinám. Väčšina izbových rastlín prospieva pri vlhkosti od 50 % do 60 %.

Vyživujte

Najčastejší problém, ktorý postihuje izbové rastliny je škvrnitosť listov. Žlté alebo hnedé škvrny vedia potrápiť. Skúste rozpustiť štyri lyžičky sódy bikarbóny v troške vody a pridajte pár kvapiek Murphyho oleja. Vytvoríte suspenziu, ktorá výborne vyživuje listy izbových rastlín.

pexels-photo-1201798
zdroj: pexels.com

Zbavte ich prachu a nečistôt

Udržiavajte izbové rastliny čisté. Pokiaľ sú zaprášené, spôsobí to, že rastliny nebudú dýchať. Pokiaľ je povrch listov izbových rastlín znečistený, neprenikne do nich dostatok slnečného svetla a fotosyntéza sa spomalí.

Umývajte ich

Menšie izbové rastliny umývajte v umývadle, najlepšie postrekovačom. Väčšie rastliny môžu ísť pokojne aj do sprchy. Utrite listy vlhkou špongiou.

Morské riasy

Skvelou doplnkovou výživou pre rastliny je prihnojovanie morskou hnedou riasou. Rastlinám dodá biologicky aktívne látky – enzýmy, aminokyseliny a fytohormóny, ktoré vyživujú koreňový systém, listy, stonky, kvety. Obsahujú množstvo živín vrátane stopových prvkov a vďaka tomu rastliny lepšie prospievajú.

Nadmerné polievanie. Skutočne to najhoršie, čo môžete izbovým rastlinám spraviť?

Pozor na mušky

Večne poletujúce čierne drobné mušky. Zbavte sa ich pomocou lepkavých pascí, ktoré si môžete pri troške kreativity a šikovnosti vytvoriť aj svojpomocne. Ďalšou možnosťou je dať strúčik cesnaku do pôdy.

Hudba

Hudba je balzamom na dušu človeka, no spraví šťastnými aj vaše izbové rastliny. Majú radi akýkoľvek hudobný žáner, od klasiky až po rock.