Ako na tvarovanie živých plotov

tvarovanie živých plotov zdroj: pixabay.com

Živé ploty sa často používajú na vytvorenie akéhosi prírodného oplotenia. Okrem ochranného účinku majú aj vizuálny efekt. Verte či nie, pritiahnu pohľady každého okoloidúceho. Ako na tvarovanie živých plotov?

Rastliny v živých plotoch, samozrejme, nerastú ako podľa šablóny ani v dokonalých vzoroch. Vyžadujú si dôkladnú starostlivosť a je potrebné upravovať a tvarovať vzhľad živých plotov. Ich pravidelným tvarovaním zabezpečíte zdravie, rast a krásu rastlín. Máj je ideálny čas na tvarovanie živých plotov.

Tvarovanie živých plotov v rannom veku

Mierne tvarujte živé ploty v prvých mesiacoch rastu. Len nedávno vysadené živé ploty, napríklad do dvoch mesiacov, vyžadujú len všeobecné tvarovanie. Použite veľké nožnice na prerezávanie živých plotov. Nestarajte sa o to, aby boli vrcholky živého plota dokonale zarovnané, stačí, aby boli primerane orezané.

Na konci prvého vegetačného obdobia zmerajte celkovú výšku živého plota.To spravíte jednoducho pomocou metra. Odmerajte vzdialenosť od základne živého plota až po jeho najvyšší bod.

Májové práce v ovocnej záhrade: Na toto nezabudnite

Vytvarujte živý plot na začiatku druhého vegetačného obdobia. Na jar nasledujúcej po prvom roku rastu živého plota je potrebné výraznejšie tvarovanie. Zmerajte výšku rastlín a upravte ich na polovicu súčasnej veľkosti. Uistite sa ale, že tento proces dokončíte skôr ako živé ploty začnú kvitnúť. V priebehu druhého roku rastu sa boky živých plotov dajú ľahko tvarovať. Pomocou veľkých nožníc upravte prečnievajúce časti rastlín živého plota.

Pripravte živé ploty na tretiu vegetačnú sezónu. Na začiatku tretieho vegetačného obdobia zopakuje opísaný proces a zabezpečte orezanie živých plotov na polovicu východiskovej veľkosti. V tomto období je potrebné výraznejšie tvarovanie na bokoch živých plotov.

pexels-photo-255441
zdroj: pexels.com

Na začiatku štvrtého vegetačného obdobia môžu byť živé ploty tvarované detailnejšie. Kúpte si pár kolíkov, ktoré budú vo výške, akú chcete aby mali vaše živé ploty. Zatlačte kolíky do zeme po oboch stranách živého plota. Kúsok svetlej šnúry alebo lanka upevnite ku každému kolíku a zarovnajte ju v požadovanej výške živého plota.

Upravte živý plot prostredníctvom elektrických nožníc na živé ploty. S týmto zariadením opatrne orežte vrcholky až do výšky natiahnutého lanka. Uistite sa, že výška živého plota je rovnaká na všetkých jeho miestach.

Opakujte rovnaký proces a upravte živý plot po jeho stranách.