Ako pestovať bonsaj? Tu sú praktické rady

rady pri pestovaní bonsajov Zdroj foto: pixabay.com

Prezradíme vám zásady a techniky pri pestovaní bonsajov. Na pestovanie bonsajov sa hodia aj tuje, tis, smrekovec opadavý či jedľovec kanadský.

Podľahli ste aj vy čaru japonských bonsajov? Tu je niekoľko pravidiel, ktoré vám pomôžu pri ich pestovaní.

Niekoľko zásadných rád pre začiatočníkov

  1. Je potrebné zaobstarať si kvalitné keramické nádoby.
  2. Získať vhodné rastliny a zasadiť ich, dobre ich zaliať a v období pokiaľ+ nezakorenia, umiestniť do tieňa.
  3. V prvom roku je treba ich zalievať a sledovať povrch pôdy, aby nevyschol. Pri sadení môže pomôcť udržať vlahu mach alebo trávička. Nezabudnite na postrek proti škodcom.
  4. Tvarovať až v druhom roku, keď rastlina dobre zakorení. Pri tvarovaní sa často využíva drôt a podobne. Môžete tiež zastrihávať a odštipávať púčiky alebo nadmerné prírastky.
Bonsaje – miniatúrna dokonalosť v kvetináči

Aké rastliny sú vhodné na pestovanie bonsajov?

Ak patríte medzi začiatočníkov, začnite s ihličnanmi, ako sú borovice ( napríklad Pinus sylvestris, Pinus mugo, Pinus leucodermis), smreky ( napr. Picea abies, Picea omorica), borievky ( Juniperus chinensis, Juniperus sargetii). Na pestovanie bonsajov sa hodia aj tuje, tis, smrekovec opadavý či jedľovec kanadský.

pestovanie bonsajov
Zdroj foto: Pixabay. com

Ihličnany sú odolnejšie a znesú mierne vyschnutie i mráz. Ľahšie sa tiež prispôsobia ako listnáče.

Ak si však trúfate, na pestovanie bonsajov sa využívajú aj listnaté stromčeky.  Pre tento účel je vhodný napríklad javor (Acer palmatum), vŕba (Salix simulatrix), skalník ( Cotoneaster horizontalis), okrasné jablone, hrab (Carpinus betulus), rododendrony a mnoho ďalších druhov.

Ako správne zalievať bonsaje

Zalievanie je veľmi dôležité. Keďže bonsaje majú vo svojej nádobe obmedzený priestor, rýchlejšie preschnú. Zalievame ich podľa potreby. Prídel vody závisí aj od klimatických podmienok a ročného obdobia. V podstate sa držíme zásady, že zalievame podľa stavu pôdy v nádobe. Na jar raz za deň, v lete v teplom počasí aj dvakrát počas dňa. Nezabúdať počas horúčav i na rosenie listov.

Bonsaje je potrebné zalievať aj v zime, ak je pôda poriadne preschnutá a teplota nad 0 °C. Najvhodnejšia je odstáta alebo dažďová voda.

Ak je pestovanie bonsajov vašim koníčkom, veľa postrehov a riešení problémov, s ktorými sa pri ich pestovaní môžete stretnuť, nájdete aj tu: