Petržlen alebo paštrnák? Spoznajte rozdiely

paštrnák a petržlen - rozdiely Zdroj foto: Pixabay.com

Ktorej rastline dávate prednosť – paštrnák či petržlen? Možno toto vás presvedčí, že na paštrnák by ste tento rok nemali zabudnúť.

Niektorí záhradkári pravidelne sadia paštrnák siaty. A dobre robia. Táto zelenina by si v našej záhrade určite mala nájsť miesto. Nielen kvôli svojej nenáročnosti na pestovanie , ale aj výživovej hodnote, ktorú v sebe skrýva.

Paštrnák a petržlen – základné rozdiely

Aj keď si mnohí myslíme, že medzi týmito koreňovými zeleninami nie je žiadny rozdiel,  nie je to celkom pravda. Petržlen síce viac vonia, paštrnák je zase pre naše zdravie prospešnejší a chuťou viac pripomína mrkvu . Obsahuje napríklad až trikrát viac sacharidov ako mrkva, viac vitamínu C ako petržlen. Okrem toho nájdete v ňom vysoký obsah draslíka, mangán, horčík, fosfor, železo, vlákninu, kyselinu listovú a alkaloid pastinacín. Vďaka týmto látkam má močopudné účinky , pozitívne vplýva na zdravie srdca a ciev, reguluje krvný tlak a cholesterol v krvi. Paštrnák dokonca môže zlepšovať naše duševné zdravie a pôsobiť ako antidepresívum.

Pestovanie paštrnáku

Paštrnák je dvojročná zelenina, preto ak ho necháte na hriadke cez zimu, v druhom roku vyrastie až do výšky 150 cm. Oproti petržlenu sa mu darí aj v menej výživných pôdach a v podhorských oblastiach, kde sa nedarí zase jeho voňavejšiemu príbuznému .

Semená paštrnáku treba siať čo najskôr ( v marci alebo apríli). Riadky by mali byť vzdialené aspoň 30 cm. Povrch riadkov mierne utlačte. Paštrnák dlho klíči (tri až štyri týždne), takže ak vám hneď nevzíde, nevzdávajte to.